Európai riválisa van a Starlinknek

Európai riválisa van a Starlinknek

2022. december 20. 14:31, Kedd
Élesedik a legjobb műholdas internetajánlatért folytatott verseny.

Úgy tűnt, hogy eddig a SpaceX leányvállalatának számító Starlink van lépéselőnyben a területen, de mostanra megjelent egy ambíciózus kihívó is: a SES európai műholdszolgáltató. A cég Föld körüli pályára állította az első eszközeit egy új, nagy teljesítményű internet számára. A Microsoft ezt használja felhőszolgáltatásainak biztosítására. "A világ minden pontjára eljuttatjuk a gyors internetet. Az új műholdak az alapját képezik a továbbfejlesztett, nagy kapacitású internetnek, amely várhatóan a jövő év harmadik negyedévétől az egész világot kiszolgálja" - jelentette ki Steve Collar, a SES vezérigazgatója.

A SpaceX műholdas internethálózata a világ számos országában elérhető, de eddig különleges antennákra volt szükség a használatához. A Starlink műholdak következő generációja lehetővé teszi, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható okostelefonok is használhassák a hálózatot. A SES más megközelítést alkalmaz. Amíg a Starlink műholdjai 500 kilométer és 1200 kilométer közötti magasságban keringenek a Föld körül, addig a társaság műholdjai közepes pályán, 5000 kilométer és 20 000 kilométer közötti magasságba vannak telepítve.

A Földtől való nagyobb távolság számos előnnyel jár. Erre Michelle Parker, az O3b mPower nevű műholdat kifejlesztő Boeing űrkutatási részlegvezetője mutatott rá: "Nagy adatátviteli sebességet és alacsony késleltetést érünk el. Hat műhold elegendő az egész Föld lefedésére. Ez a megközelítés segít egy fenntarthatóbb kommunikációs rendszer kiépítésében. Nekünk csak néhány műholdra van szükségünk az egész világ kiszolgálásához, míg más rendszereknek több ezerre" - tette hozzá a szakember. A Starlinknek novemberben már több mint 3000 műholdja volt alacsony Föld körüli pályán, hosszú távon pedig azt tervezi, hogy több mint 40 000 műholddal rendelkezik majd. Az Amazon a Kuiper-projekt keretében szintén műholdas internetet tervez alacsony Föld körüli pályán és több mint 3000 műhold pályára állítását célozta meg.


A SES közepesen magas pályán keringő műholdjai hatalmasak, a Boeing 11-et gyárt le belőlük

A Starlinkkel és a Kuiperrel ellentétben a SES rendszerének használatához a nagyobb távolság miatt a sokkal nagyobb vevőkészülékekre van szükség. Ez utóbbiak fő vásárlójának a tengerjáró hajók üzemeltetői számítanak. "Gigabites sebességet kapunk a nyílt tengeren" - indokolta a döntést John Padgett, a Princess Cruises hajótársaság elnöke. Igaz, hogy a Starlink a hajók számára is kínál megoldásokat, de a SES megoldása jelenleg jobb lefedettséggel rendelkezik, hiszen bárhol a világon elérhető. A továbbfejlesztett műholdakra való átállással pedig az adatátviteli teljesítmény is javulni fog.

A cég másik nagy ügyfele a Microsoft, amely a SES-t használja globális felhőinfrastruktúrájának biztosítására. A műholdas kapcsolatokon keresztül a redmondi konszern közvetlen kapcsolatot biztosít a világ nagy adatközpontjai között. "A szerverek ugyan kábelekkel vannak összekötve, de a SES rugalmasságot kínál" - emelte ki William Chappell, a Microsoft Azure Global alelnöke. "Hosszú távon az ügyfeleink körülbelül fele kormány, nem pedig vállalat lesz. Velünk az ügyfelek megbízható, üvegszálas internetszerű kapcsolatot és a hálózat szinte teljes körű ellenőrzését kapják" - hangsúlyozta a SES vezetője.

Az első ügyfelek között van a Csendes-óceán déli részén található Cook-szigetek, amely azért is döntött így, mert a szomszédos Tonga tenger alatti kábelei az elmúlt időszakban kétszer is elszakadtak, egyszer egy hajó horgonya, egyszer pedig egy vulkánkitörés miatt. "A SES biztosítja, hogy megbízható alternatívánk legyen" - mondta Phillip Henderson, aki a Vodafone helyi részlegét vezeti a Cook-szigeteken. A vezetékes szélessávú szolgáltatásokkal ellentétben azonban a SES és a Starlink sávszélessége jelentősen korlátozott. A műholdas hálózat első generációjával a világ 50 nagy tengerjáró hajójának lehetett lefedettséget biztosítani. De Collar szerint most mindent megtízszereznek és így az ügyfelek ezután akár 10 gigabites letöltési sebességet is kapnak, de csak akkor, ha a feltételek optimálisak.

A Starlink egyébként már most is szenved a csökkenő letöltési sebességektől. Minél többen férnek hozzá egyszerre a műholdakhoz, annál kisebb az adatátviteli teljesítmény. Az Ookla elemzőcég számításai alapján az idei második és harmadik negyedév közötti összehasonlításban az átlagos letöltési arány a Starlink esetében 17 százalékkal csökkent az Amerikai Egyesült Államokban. A felhasználók átlagosan 50 Mbps-os sebességet értek el. Az Ookla azt feltételezi, hogy a csökkenő adatátviteli sebesség a Starlink nagy népszerűségével függ össze, mondván: "az elmúlt egy év során egyre többen csatlakoztak fel a Starlinkre, a számuk az idei második negyedévében világszerte elérte a 400 000 felhasználót, az elérhető sávszélesség pedig ezzel arányosan csökkent".

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások