Új energiacímke mutatja a mobil­készülékek javíthatóságát

Új energiacímke mutatja a mobil­készülékek javíthatóságát

2022. december 19. 23:36, Hétfő
A felhasználók a megszokott A-E skála alapján tájékozódhatnak majd.

Szeptemberben derült ki, hogy az Európai Unió azt szeretné, ha öt évig elérhetők lennének a legfontosabb okostelefon-pótalkatrészek. Mindez azt eredményezheti, hogy drágábbak lesznek a készülékek és a legolcsóbb kategóriát kivezethetik a gyártók a piacról. Emellett nemrég ismertté vált, hogy az Apple kiterjeszti az európai felhasználókra a javítás jogát, így a kontinensen is megjavítható lesz az iPhone.

Ezek a változásokat egészíti ki, hogy jön egy új európai uniós energiacímke, amelynek bevezetése mellett leginkább a német kormány lobbizott és amely az okostelefonok és a táblagépek javíthatóságát fogja jelezni. Az Európai Bizottság ugyanis az európai uniós tagállamokkal együttműködve úgy döntött, hogy bevezet egy új címkét, amely most először a javíthatósági indexet is tartalmazza majd. Az okostelefonok és táblagépek gyártóinak egy A-E skálán kell feltüntetniük, hogy a termékeik mennyire javíthatóak. Az új energiacímke 2025-től az egész Európai Unióban megtalálható lesz a készülékeken.

"A legtöbb fogyasztó már nem tudja elképzelni az életét okostelefonok és táblagépek nélkül. Ez még fontosabbá teszi, hogy megbízható segítséget kapjanak a vásárlási döntéseikhez, amit mi most a jövőre nézve biztosítani tudunk. Az okostelefonok és táblagépek gyártóit is arra ösztönzi, hogy termékeiket innovatívan és fenntartható módon tervezzék meg. Ez segít az erőforrások hatékonyabb felhasználásában világszerte" - jelentette ki Robert Habeck német szövetségi gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter.

Steffi Lemke német szövetségi környezetvédelmi miniszter hozzátette: "A javíthatósági index egy iránytű lesz a bevásárlókosárhoz. A jövőben a fogyasztóknak könnyebb dolga lesz olyan okostelefonokat és táblagépeket választaniuk, amelyek valóban javíthatók, és így tartósabbak. Ez erőforrásokat takarít meg, védi a környezetet, és a pénztárcának is jót tesz. A mai döntés fontos lépés egy olyan tömegpiac számára, ahol még mindig az eldobható elv dominál. A jövőben az eldobás helyett a javításnak kell az új normává válnia."

A szétszerelési lépések száma, a pótalkatrészek elérhetősége és a szoftverfrissítések elérhetőségének időtartama lesz fontos besorolás szempontjából a skálán, amelyet egy szerszám ikont fog mutatni. Az európai uniós tagállamok és az Európai Bizottság új környezetbarát tervezési követelményeket fogadtak el az okostelefonokra, a táblagépekre, a mobiltelefonokra és a vezeték nélküli telefonokra vonatkozóan.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások