Önmagát forrasztja meg egy NYÁK

Önmagát forrasztja meg egy NYÁK

2023. január 23. 18:05, Hétfő
Magánszemély állt elő az érdekes megoldással, amely valódi előrelépést kínál.

A hardveres fejlesztések kategóriáján belül az utóbbi időszakban leginkább a javíthatóság témája szerepelt gyakrabban híreinkben, legalábbis ami a címben szereplő megoldáshoz közeli híreket illeti. 2021-ben a Dell egy könnyen javítható laptopot mutatott be, nemrég pedig arról írtunk, hogy Európában is javítható lesz az iPhone, most azonban egy ennél is érdekesebb kütyü bukkant fel a világhálón.

A GitHub oldalán olvashatunk az újszerű fejlesztésről, amely tulajdonképpen egy önforrasztó NYÁK. Az elkövető egy hosszabb videót is közzétett a YouTube katalógusában, ezt alább beágyazva is megtekinthetjük, mi azonban csak a főbb tudnivalókon futunk most végig, átugorva néhány technikai jellegű részletet. Megtudjuk többek között, hogy a NYÁK egy erre kijelölt rétegét módosította az illető, amely a forrasztáshoz szükség hőt biztosítja, mégpedig a megfelelő ellenállás szolgáltatásával, ezzel pedig a forrasztóanyagot oda irányíthatjuk, ahol a különböző komponenseket szeretnénk kellő módon csatlakoztatni. Ehhez itt 165 Celsius-fokos hőmérsékletre van szükség, és mivel a kiválasztott alaplap 170 Celsius-fokot tűr el, ez nem jelent problémát.


Jelentős hátrányt jelent, hogy mindezt egyetlen egyszer lehet csak végrehajtani az erre kijelölt nyomtatott áramkörökön, mindenképpen elegáns megoldás azonban, hogy a felhasznált réteg egyben a megfelelő földelésért is felel, az önforrasztáshoz szükséges két kilógó részt ezután pedig könnyen eltávolíthatjuk, eltüntetve azok nyomát. Az első teszt jól sikerült, ám nem volt tökéletes, bár végül a NYÁK nem szenvedett kárt. Akkor még manuálisan vezérelt hőmérsékletre volt szükség, ezután azonban az eredeti NYÁK csatlakoztatásával készült el a második, amely utána a harmadik példány előállításáért volt felelős, egyfajta láncolatot hozva létre ezen megoldások között.

A fenti megoldással száműzhetőnek tűnnek a drága és bonyolult berendezések, legalábbis a kisebb garázsprojektek esetében, meglátjuk, hogy ez a jövőben mennyiben egészül majd ki további változatokkal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások