Új királypingvin-kolóniát fedeztek fel az Antarktiszon

Új királypingvin-kolóniát fedeztek fel az Antarktiszon

2023. január 29. 11:35, Vasárnap
A csoportra műholdfelvételek segítségével bukkantak a tudósok.

A brit szakemberek egy eddig ismeretlen császárpingvin-kolóniát találtak az Antarktiszon a Verleger-foknál. A kutatók műholdfotókon látható barna guanófoltok nyomán találtak rá az új kolóniára. A tudósok akkor fedezték fel a nyomokat, amikor összehasonlították az ESA Copernicus Sentinel-2 missziója és a Maxar WorldView3 műholdja által készített nagy felbontású felvételeket. Peter Fretwell brit sarkkutató és térképész kijelentette: "Ez egy izgalmas felfedezés. Az Antarktisz partvidékéről készült új műholdfelvételek lehetővé tették számunkra, hogy számos új kolóniát találjunk. S bár ez jó hír, a közelmúltban felfedezett sok más helyszínhez hasonlóan ez a kolónia is kicsi, és egy olyan régióban található, amelyet súlyosan érintett a közelmúltban bekövetkezett tengeri jégveszteség".

Ez a 66. császárpingvin-kolónia, amelyet az Antarktiszon fedeztek fel. A legtöbb a tengerpart mentén található. A csoportok körülbelül felét műholdfelvételek segítségével találták meg. A császárpingvinek a körülbelül 1,20 méteres testhosszukkal a legnagyobb pingvinek. Az éghajlatváltozás miatt potenciálisan veszélyeztetettnek minősülnek.

A brit szakember arra is rámutatott, hogy a viszonylag kicsi, mintegy 500 állatot számláló kolónia egy olyan régióban található, amelyet az antarktiszi jég olvadása különösen érint. A Brit Antarktiszkutató Intézet (BAS) szerint az éghajlatváltozás az évszázad végére az antarktiszi császárpingvin-kolóniák 80 százalékának kihalásához vezethet. Az ilyen kolóniákat azért is nehéz tanulmányozni, mert távoli és gyakran megközelíthetetlen területeken élnek, ahol a hőmérséklet akár mínusz 60 Celsius-fok is lehet.

Az elmúlt 15 esztendőben a BAS munkatársai új kolóniák után kutattak úgy, hogy műholdképeken keresték a jégen lévő guanófoltokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások