Tovább csökkent a nők aránya az európai IT-iparban

Tovább csökkent a nők aránya az európai IT-iparban

2023. január 25. 13:21, Szerda
A technológiai iparágakban betöltött pozíciók alig ötödét tölti be női alkalmazott.

A McKinsey gazdasági tanácsadó cég a legújabb elemzése szerint a nők aránya az európai technológiai állásokban jelenleg mindössze 22 százalék és csökken. Amennyiben az évek óta tartó visszaesést meg lehetne állítani, enyhülne a szakemberhiány és ezzel párhuzamosan növekedne az érintett államokban a GDP. Az Európai Unión belül már most is csak valamivel több mint minden ötödik technológiai vállalatnál betöltött munkahelyen vannak nők. Ez az arány ráadásul a következő esztendőkben tovább mérséklődhet.

Az okok között szerepel, hogy a műszaki szakmákban folyamatosan egyre kisebb a női diplomások aránya. A matematika, az informatika, a természettudományok és a technológia (STEM) területén a női és férfi egyetemi felvételizők száma egyaránt jelentősen csökkent, annak ellenére, hogy a foglalkoztatási kilátások nagyon jók. "A nemek közötti sokszínűség hiánya az európai technológiai színtéren jelentős hátrányt jelent a munkavállalók, az innováció és az európai társadalom egésze számára" - nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője, Sven Blumberg. A McKinsey kiemelte, hogy nagy gazdasági potenciál rejlik abban, ha 2027-re az Európai Unió tagállamaiban a kétszeresére, vagyis 45 százalékra emelkedik a nők aránya a technológiai szakmákban, például a termékfejlesztésben, az adatelemzésben vagy a programozásban. Ebben az esetben ugyanis a bruttó hazai termék 260-600 milliárd euróval nőhetne.

Melanie Krawina, a McKinsey tanácsadója és a tanulmány társszerzője kijelentette: "Azok a vállalatok, ahol több nő dolgozik a technológiai területen, pénzügyileg sikeresebbek, innovatívabbak és fenntarthatóbban működnek. Az emberek jobban érzik magukat a sokszínű csapatokban. Az általános és középfokú oktatás során nincs bizonyíték arra, hogy a fiúk jobbak lennének matematikából vagy informatikából, mint női osztálytársaik. Mégis ritkán érdeklődnek a STEM-szakmák iránt az iskola után." Az elemzés szerint a németországi műszaki szakokon alapdiplomát szerzett nők aránya 22 százalék, ami tíz százalékponttal alacsonyabb az uniós átlagnál. Krawina szerint a lányok a fiúknál kisebb valószínűséggel kapnak megfelelő készségeket a technológiai és természettudományos iparágakhoz, és hiányoznak a női példaképek, valamint a szülők és a tanárok támogatása. "Még mindig sztereotípiákkal és kulturális előítéletekkel dolgozunk" - tette hozzá Henning Soller, a McKinsey partnere.


A McKinsey tanulmánya, amely az európai uniós tagországok iskolai és egyetemi oktatására vonatkozó adatokon, valamint az Eightfold.AI platform kiterjedt adathalmazán alapul, négy cselekvési területet határozott meg az egyensúlyhiány csökkentésére. Szükséges a példaképek kialakítása, rugalmas munkamodellek és gyermekgondozási lehetőségek megteremtése annak érdekében, hogy több nőnek legyen vonzó a terület és a nőket erősebben a vállalatokhoz kössék. Jelenleg a nők sokkal gyakrabban fordítanak hátat a technológiai iparnak, mint a férfiak. Ezért az anyag szerzői azt javasolták, hogy a női tehetségek megtartását vezessék be a vezetők értékelésénél kulcsfontosságú teljesítménymutatóként. "Amennyiben a vezetőknek az új pozíciók betöltésekor meg kell magyarázniuk, hogy miért nem képes egy nő elvégezni a munkát, akkor új kiindulási alapra kerülhetünk" - mondta Soller.

Egy másik intézkedés lehet a nők toborzása a kapcsolódó tehetségbázisokból, a technológiai pozíciókhoz való képzésük és technológiai készségeik fejlesztése. Emellett tenni kell azért is, hogy kevesebb nő hagyja abba a STEM-tanulmányokat. Ez több és jobb szakmai gyakorlat, valamint a nők mentorálása és felkészítése révén valósulhatna meg. Vagy azáltal, hogy aktívan toboroznak nőket, hogy vezetői pozíciókban dolgozzanak innovatív projektekben.

Karla Schönicke néhány évvel ezelőtt megalapította az egész Európára kiterjedő hálózatot, amely ma már több mint 300 női technológiai igazgatót (CTO) tömörít. "Minden nő, akit beveszek a hálózatba, teljesen meglepődik, hogy ennyi más női CTO-t talál. Ők maguk általában csak egy személyt vagy senkit sem ismernek, és félig idegennek érzik magukat. A rendszeres virtuális találkozók fő célja a tapasztalatcsere. Ugyanakkor a láthatóságról is szó van. A hálózatban mindenki tudja, hogy vastag bőr kell ahhoz, hogy nőként a technológiai iparban a mindennapi diszkrimináció ellenére is ottmaradjon és felemelkedjen. A beszélgetések sok konkrét vezetői kérdésről is szólnak" - szögezte le a szakember.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások