Saját operációs rendszert mutatott be India

Saját operációs rendszert mutatott be India

2023. január 29. 11:23, Vasárnap
A Google elleni jogi küzdelem alatt mutatkozott be a megoldás, amely szintén az Androidra épül.

A jól ismert cég népszerű mobilos operációs rendszere tavaly megkapta legújabb verzióját, amely a friss adatok alapján 5 százalékon áll, vagyis a váltás ezúttal is lassú, fokozatos lesz. Eközben India komoly vitába keveredett a fejlesztőkkel, ennek eredményeként egy fontos lépésre kényszerítik a vállalatot, miközben bemutatták saját operációs rendszerüket.

A Google maga a napokban közölte, hogy az illetékes indiai szervek döntése miatt néhány komoly módosítást kénytelenek végrehajtani. A vita egészen pontosan a cég taktikája miatt robbant ki, az indiai fél ugyanis azzal vádolta meg őket, hogy a Google Mobile Services (GMS) licencelése fejében a saját alkalmazások, így például a YouTube és a Chrome integrálására kényszerítették a telefongyártókat, amit persze ők tagadtak, a végeredmény azonban egy komoly, 161 millió dolláros büntetés lett. Emiatt kényszerülnek most a változtatásokra, amelyek keretében a jövőben már némileg szabadabb kezet hagynak a gyártóknak az alapértelmezett alkalmazások kiválasztására.

Az Indian Institute of Technology (IIT) eközben azt jelentette be, hogy elkészült az ország saját mobilos operációs rendszere, amely a BharOS nevet kapta meg. Ez tulajdonképpen az Android módosított változata, hasonlóan az Amazon által annak idején bemutatott FireOS-platformhoz, immár alapértelmezett alkalmazások nélkül, ám a biztonsági frissítések kötelező használatával. Állításuk szerint a szoftver nem gyűjt adatokat rólunk, érdekes módon itt azt is megjegyezték, hogy azon semmilyen „malware” nem jelenik meg, ennél azonban nyilván fontosabb, hogy a nagy állami vállalatok segítségével minden területen igyekeznek majd gyorsan elterjeszteni a megoldást.

Egyelőre kérdés, hogy ez mennyiben sikerül majd, tekintettel arra, hogy az Android az országon belül 97 százalékos súllyal van jelen – a riválisoknak eddig tehát nem sok hely maradt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások