Betiltották a legnagyobb független orosz híroldalt

Betiltották a legnagyobb független orosz híroldalt

2023. január 30. 23:11, Hétfő
A független Meduza hírportált a hatóságok "biztonsági fenyegetésnek" nevezték és felvették a nemkívánatos szervezetek listájára. A szervezet munkatársai, valamint támogatói ezután akár börtönbüntetéssel is sújthatók.

A Meduza Lettországban bejegyzett anyavállalata "veszélyezteti az alkotmányos rend alapjait és az Oroszországi Föderáció biztonságát" - állította közleményében az orosz főügyész, minden egyéb információ közlése nélkül. Az ítélet alapján a platformnak tilos Oroszországban működnie és bárki, aki "együttműködik" a képviselőivel vagy akár csak az online anyagaira mutató hiperlinket tesz közzé, hat év letöltendő börtönbüntetést kockáztat. A szervezetnek be kell szüntetnie minden oroszországi tevékenységét, és a hatóságok zárolhatják a szervezet Oroszországban lévő pénzeszközeit és vagyonát.

A Meduza betiltása a Kreml legújabb kísérlete az ukrán-orosz háborúról szóló viták cenzúrázására. A nyilvánosságnak a konfliktusról szóló információkhoz való hozzájutását korlátozták, gyakorlatilag betiltva az orosz független médiát. A döntés valószínűleg jelentősen megnehezíti a többnyire lettországi székhelyű riporterek számára, hogy kommunikáljanak az oroszországi emberekkel, így korlátozva a honlap közönségét. Annak ellenére, hogy több ezren vándoroltak el, akik ellenezték a háborút vagy menekülni próbáltak előle, a Meduza mintegy 15 millió fős olvasótábora többnyire Oroszországban maradt.

"Szeretnénk azt mondani, hogy nem félünk, és nem is érdekel minket ez az új státusz - de ez nem igaz. Féltjük az olvasóinkat. Félünk azokért az emberekért, akik hosszú éveken át együtt dolgoztak a Meduzával. Félünk a szeretteinkért és a barátainkért. Ennek ellenére hiszünk abban, amit csinálunk. Hiszünk a szólásszabadságban. Hiszünk a demokratikus Oroszországban. Minél nagyobb a nyomás, annál keményebben fogunk ellenállni" - írta az üggyel kapcsolatos közleményében a Meduza szerkesztőcsapata.

Az egyik legjelentősebb független orosz médiumot 2014-ben alapították Rigában a Lenta.ru hírportál korábbi munkatársai, akik felmondtak miután a portál tulajdonosa, Alekszandr Mamut úgy döntött, hogy kirúgja Galina Timcsenko főszerkesztőt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások