Európai uniós konzultáció lesz a távközlési költségekről

Európai uniós konzultáció lesz a távközlési költségekről

2023. február 2. 09:42, Csütörtök
Az Európai Bizottság igyekszik rövidre zárni a kérdést, de ez közel sem lesz egyszerű.

Az Európai Unió konzultálni fog a technológiai és távközlési szektorral arról, hogy az olyan óriáscégeknek, mint például az Amazon.com, az Alphabet, a Google és a Meta szerepet kellene-e vállalniuk a távközlési költségekből - derült ki egy, a Reuters által ismertetett európai bizottsági dokumentumból. A cégek szerint az ötlet egy internetforgalmi adóval egyenértékű, amely beavatkozhat az európai internetsemlegességi szabályokba, amelyek minden felhasználót egyformán kezelnek. Az Európai Bizottság az elképzelésről visszajelzéseket gyűjt a távközlési szolgáltatók és az IT-óriások részéről, majd a következő lépés az európai uniós tagállamokkal és a jogalkotókkal való megállapodás a jogszabály véglegesítése érdekében.

"Egyes érdekelt tartalomszolgáltatók (CAP-ok) és nagy forgalmat generáló vállalatok (LTG-k) a közvetlen kifizetések kötelező mechanizmusát javasolták, hogy hozzájáruljanak a hálózat kiépítésének finanszírozásához. Támogatja ezt a javaslatot, és ha igen, miért? Ha nem, miért nem?" - áll a kérdőívben. A dokumentum arra is rákérdez, hogy kire kellene alkalmazni a mechanizmust; hogy ez negatívan hatna-e az innovációra, az internetes ökoszisztémára és a fogyasztókra; valamint hogy az EU-nak létre kellene-e hoznia egy kontinentális vagy digitális adót vagy alapot.

Az Európai Unió a távközlési szolgáltatók beruházási kiadásait és jövőbeli fejlesztéseit is le fogja kérdezni. "Az Európai Bizottság kérdőíve alapvetően olyan kérdéseket tesz fel, amelyekkel a nagy távközlési vállalatok által erőltetett "méltányos részesedés" narratívát igyekszik igazolni. Ráadásul úgy tűnik, hogy figyelmen kívül hagyja a fogyasztókra gyakorolt hatást és az alapvető hálózatsemlegességi védelmet. A testület emellett részletes üzleti információkat is kér, például a peering-szerződéseket, amelyek általában bizalmasak. Ez gyakorlatilag kizárja a kulcsfontosságú érdekelt feleket a részvételből" - véli egy ágazati szakember.

2021 decemberében a Deutsche Telekom, a Vodafone, a Telefonica, az Orange, a Swisscom és számos más piaci szereplő jelezte, hogy azt szeretnék, ha a jól kiépített európai internethálózat által bevételeket szerző amerikai cégek részt vállalnának a költségekből és fizetniük kellene a hálózatfejlesztésért. Tavaly májusban kiderült, hogy az Európai Unió szerint is az online platformoknak részt kell vállalniuk a távközlési hálózatok költségeiből. Szeptember végén Matt Brittin, a Google európai üzletágának a vezetője - a felhasználók érdekeire hivatkozva - elutasította a hálózati költségekben való szerepvállalást.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások