Jön a GeForce RTX 4060 és 4050

Jön a GeForce RTX 4060 és 4050

2023. február 3. 09:02, Péntek
Erre utal egy friss bejegyzés, amely az asztali vonalon is viszonylag közeli megjelenést sejtet.

Az nVidia saját grafikus kártyáinak jelenlegi generációja lassan, fokozatosan egészül ki újabb, szerényebb példányokkal. Legutóbb például arról számolhattunk be, hogy már egészen jól fogy az RTX 4070, amely nyilván nem éri el a legerősebb változatok szintjét. Most két további változat érkezését vetítik előre, bár ezektől még kevesebbet várhatunk.

A napokban az ECC adatbázisában bukkant fel egy hosszabb bejegyzés, amelyben már a Shangke Group teszi közzé az általuk piacra dobandó grafikus kártyák listáját. Ez ugyan nem jelent teljes garanciát a hivatalos megjelenésre, a lépés azonban hagyományosan azt jelzi, hogy a felsorolt típusok már legalább a fejlesztés fázisában járnak, vagyis a piaci debütálás nem lehet nagyon messze. Számunkra leginkább az számít érdekes fejleménynek, hogy a listán már felbukkan a GeForce RTX 4060 és 4050, amelyek a jelzés alapján még szerényebb jellemzőkkel jelennek majd meg, a vékonyabb pénztárcával rendelkezőket célozva meg.

Amennyiben valóra válik a rajt, mindez viszonylag gyors debütálást eredményezne, tekintettel arra, hogy az nVidia oldalán az előző generációnál 2 évig elhúzódott a sorozat teljessé válása. Az viszont biztos, hogy a teljesítmény terén nem számíthatunk nagy előrelépésre, hiszen az már a 4060 Ti és a 4070 esetében is egyértelművé vált, hogy a cég elsősorban a fogyasztás lefaragására törekszik. Ennek érdekében a közvetlen elődökhöz képest sem növelték a CUDA-magok számát, miközben megvágták a memóriabuszt, amely sorrendben 192 és 128 bites lett.

Amennyiben maradnak ezen célkitűzés mellett, az asztali RTX 4050 (amelyről eddig semmilyen egyéb hírt nem láthattunk) jó eséllyel a jó öreg GTX 750 Ti utódaként rajtol majd el a piacon, a 75 wattos kategóriában.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások