Kínai kvantum-számítógépet adtak át

Kínai kvantum-számítógépet adtak át

2023. február 7. 17:49, Kedd
Ez az ország első, már kereskedelmi célú megoldása, meglehetősen homályos részletekkel.

A szuperszámítógépek és a kvantum-technológiára épülő rendszerek külön kategóriát képeznek híreink között, az utóbbi hónapokban többek között arról számoltunk be, hogy Európában is új szuperszámítógépet adtak át, de azt is megtudtuk, hogy a kontinensen új kvantuminternet-program indul. Eközben már az ELTE-re is ilyen chip érkezett, most pedig friss kínai bejelentés váltott ki nagyobb visszhangot.

A napokban egy helyi gyártó, az Origin Quantum, jelentette be, hogy már korábban átadták az első, immár házon belül fejlesztett, legyártott, valamint teljes mértékben kereskedelmi, vagyis gyakorlati célokra szánt kvantum-számítógépet, bár erről a South China Morning Post számolt be. A Wuyuan névre keresztelt konfigurációt durván egy évvel ezelőtt szállították le, mégpedig egy közelebbről meg nem nevezett ügyfélnek, vagyis meglehetősen nagy titkolózás övezi a projektet, ennek köszönhetően pedig azt sem tudtuk meg, hogy ezt a rendszert milyen célokra vetik be. Az teljesen világos, hogy az országon belül nem ez az első ilyen fejlesztés, viszont most először adtak át egy konfigurációt gyakorlati alkalmazásra, problémák megoldására.

A gyártó mindössze annyit közölt, hogy egy 24 kvantumbites platformról van szó, azt viszont nem árulták el, hogy a rendszerben pontosan hány quantum processing unit (QPU) dolgozik. Ez utóbbiak pontos jellemzőiről sem adtak át semmilyen információt, vagyis egyelőre a sötétben tapogatózunk, bár az mindenképpen fontos fejlemény, hogy az Egyesült Államok és Kanada után Kína harmadikként tudott átadni egy ilyen megoldást. A jelentésben annyit azért leszögeznek, hogy a hardverhez megfelelő operációs rendszer, szoftveres támogatás, valamint felhő-platform csatlakozik, ez pedig a távolról történő használatot is lehetővé teszi.

Ezen rendszereket számos eltérő célra bevethetik, legyen szó gyógyszer- vagy fegyverkutatásról, az Univerzum vizsgálatáról, vagy éppen a különböző kódok feltöréséről – a pontos célt persze nem közölték a nyilvánossággal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások