Több cégnek küld adatokat a Windows 11

Több cégnek küld adatokat a Windows 11

2023. február 13. 11:06, Hétfő
Az operációs rendszer a Microsoft mellett egyéb vállalatokkal is folyamatosan tartja a kapcsolatot.

A redmondi cég saját fejlesztése, annak friss verziója nem is olyan rég reklámokkal egészült ki, egy másik témában azonban évekre visszamenően találunk érdekes híreket. Az adatgyűjtés meglehetősen hosszú ideje számít kiemelt témának, amelyről időről-időre elfeledkezünk, ám olykor komoly figyelmeztető jeleket kapunk ennek fontosságáról – most ismét erre kerül sor, egy külsős elemzés jóvoltából.

A napokban a The PC Security Channel nevű csatorna tette elérhetővé legújabb videóját a YouTube oldalán, ebben pedig a Windows 11 adatgyűjtési eljárását, egészen pontosan az online kapcsolattartási praktikáit, vették közelebbről szemügyre. A készítők a Wireshark nevű, jól ismert programot használták fel arra, hogy rábukkanjanak, mely cégekkel tartja a kapcsolatot a szoftver, ebből pedig gyorsan kiderült, hogy az operációs rendszer a telepítést követően számos piaci szereplőt értesít a különböző fejleményekről és telemetriai adatokról. Nemcsak a Microsoft saját platformjait szolgálják tehát ki ezen megoldással, a listán ugyanis felbukkan a Steam, a McAfee, a geo.prod.do, valamint ScorecardResearch.com is.


A videó készítői nemes egyszerűséggel a „spyware” címkét aggatták a Windows 11-re, bár ez annak idején számos korábbi verzió esetében ugyanígy megtörtént, gyakorlatilag semmi újról nincs szó. Mégis, némileg meglepő, hogy több eltérő vállalat szolgáltatásai szerepelnek a felsorolásban, miközben 20 évvel ezelőtt a Windows XP pusztán a Windows Update és a Microsoft Update szervereivel tartotta a kapcsolatot – ez utóbbit most szintén visszaigazolták, elvégezve ugyanazon tesztet. Megjegyzendő azonban, hogy a felhasználási feltételekben megemlítik a kiterjedt adatgyűjtési mechanizmust, ennek bizonyos részeit pedig már a telepítés során, illetve a későbbiekben is kikapcsolhatjuk.

A felhasználók részéről minden bizonnyal nem vált majd ki nagy visszhangot a fenti hír, tekintettel arra, hogy a legtöbben egyszerűen átugorják a feltételek elolvasását, gyorsan elfogadva azokat, hogy eljussanak a következő lépéshez. Ennek szem előtt tartása mellett is pozitív változás lenne azonban, ha a cég nyíltabban kezelné az adatgyűjtési praktikákat, azok részleteit.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások