Kiderültek az iPhone 14 előállítási költségei

Kiderültek az iPhone 14 előállítási költségei

2023. február 15. 11:34, Szerda
Az 5G terjeszkedése lehetővé tette az árak szinten tartását, idén viszont már emelkedés jöhet.

Az Apple jól ismert okostelefonos vonala kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy ezen a vonalon is befut a fordított töltés, ez viszont nem talált egyértelműen pozitív visszhangra a felhasználók részéről. Most egy részletes jelentés látott napvilágot, amely már a jelenlegi generáció komponenseinek költségeit foglalja össze, érdekes számokat villantva fel.

A napokban a Counterpoint Research jelentésére támaszkodva olvashattunk néhány külsős forrás írásában arról, hogy az iPhone 14 Pro Max hardvere pontosan mennyibe is kerül. Egészen pontosan az úgynevezett „bill of materials”, vagyis a BOM-adatot vehetjük ebben szemügyre, ami pusztán a komponensek összesített költségét mutatja meg nekünk, az egyéb feladatok, vagyis az összeszerelés, a csomagolás, a szállítás, illetve a fejlesztési és marketinges kiadások nélkül. Gyorsan világossá válik, hogy az Apple az előző generáció szintjén tudta tartani az árlistát, ez ugyanis alig 3 százalékkal növekedett az iPhone 13 Pro Max típushoz képest, ebben pedig nagy szerepe volt az 5G terjeszkedésének. Amíg ugyanis az iPhone 12 esetében éppen ez okozta a legnagyobb ugrást, manapság már jóval több 5G-komponenst állítanak elő a különböző gyártók, ami az árak mérséklődését, illetve csak szerényebb növekedését eredményezte.

Az A16 Bionic chip például mindössze 11 dollárral kerül most többe a közvetlen elődnél, a chipkészlet pedig a teljes ár 20 százalékát teszi ki. Ez a teljes ár amúgy az iPhone 14 Pro Max esetében 454 vagy 474 dollár, attól függően, hogy az adott készülék támogatja-e az mmWave 5G-t. Az idei évben megjelenő generáció tagjai azonban már jóval többe kerülhetnek, ez pedig a kereskedelmi árakon is meglátszik majd, vagyis egyértelmű áremelésre számíthatunk az őszi debütálás idején, amit a Wi-Fi 6E támogatása, valamint javított kameramodul lesz hivatott némileg ellensúlyozni.

Néhány hónapon belül kiderül, hogy ez mennyiben lesz így, az Apple azonban nyilván nem fog kifejezetten olcsó készülékeket piacra dobni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások