A Holdon termelne áramot a Blue Origin

A Holdon termelne áramot a Blue Origin

2023. február 18. 14:42, Szombat
Ebben speciális panelekre és a helyben megtalálható nyersanyagokra támaszkodnának.

Jeff Bezos másik cége az utóbbi hónapokban nem igazán szerepelt híreinkben, bár tavaly ősszel mi is beszámoltunk arról, hogy már zajlott a saját űrállomás tervezése. Most egy újabb érdekes projektről rántották le a leplet, amely a napenergia Holdon történő felhasználásáról szól.

A Blue Origin hivatalos bejelentésében arról olvashatunk, hogy a Blue Alchemist néven házon belül elindult projekt a gyakorlatilag korlátlan napenergia hasznosítását célozza meg, mégpedig a Hold felszínén, amely mind a NASA, mind pedig a magánkézben lévő űrcégek kiemelt célpontjának számít. A mellékelt magyarázat szerint olyan speciális nappaneleket vetnének be erre a célra, amelyek megfelelő módon védettek lesznek a különböző behatásokkal szemben, eközben pedig a helyszínen nagy mennyiségben megtalálható regolit és az elektrolízis folyamatának bevonásával a későbbiekben olyannyira szükséges napenergiát biztosítaná, tulajdonképpen korlátlan mennyiségben.

A szakemberek jelen pillanatban a regolittal kémiai és ásványi szempontból megegyező anyagokkal kísérleteznek, elmondásuk szerint pedig a vas, a szilícium, valamint az alumínium mellett a folyamat során az oxigén előállítását is megoldják, bár ez utóbbi melléktermékként jelenik itt meg. A saját megoldással kezelt szilícium végül 99,999 százalékos tisztaságú lesz, ami a nappanelek előállításához szükséges, és bár a regolit nagyobb mennyiségben történő felhasználása csak a későbbiekben valósul majd meg, az eddigi eredmények mindenképpen biztatók.

A NASA szintén dolgozik az oxigén helyben történő előállításán, meglátjuk, az elkövetkező években melyik projekt halad majd előre gyorsabb ütemben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások