Márciusban rajtol el a 3D-nyomtatott rakéta

Márciusban rajtol el a 3D-nyomtatott rakéta

2023. március 4. 11:40, Szombat
Az amerikai cég eközben már a többször felhasználható változaton is dolgozik.

A magáncégek egyre-másra lövik fel különböző rakétáikat, a területen belül pedig hamarosan a Boeing is felzárkózik a SpaceX-hez, hiszen a tervek szerint hamarosan emberekkel repül a sokat késő Starliner. Most egy másik szereplő próbálkozása van soron, amely egy eltérő szempontból jelenti az első nagy lépést.

A Relativity Space névre keresztelt vállalkozás gőzerővel dolgozik első saját fellövésén, amelyre a Terran 1 típusú rakétával kerülne sor. Ennek legfőbb érdekessége, hogy az eszköz már csaknem teljes mértékben 3D-nyomtatással készül, amennyiben ugyanis annak súlyát vesszük alapul, az arány már 85 százalékos – ezt azonban belátható időn belül szeretnék egészen 95 százalékra feltornászni. Ezzel tulajdonképpen a legnagyobb 3D-nyomtatású megoldást állították elő, amely 33,5 méter hosszú, összesen 9 hajtóműre támaszkodik, legfőbb célja pedig az orbitális pálya elérése kereskedelmi célú rakomány nélkül, legalábbis az első körben. A próbát élőben nézhetjük majd végig, a YouTube oldalán keresztül.


A cég illetékesei most egy rövid Twitter-bejegyzésben közölték, hogy a tesztre március 8-án kerül majd sor, magyar idő szerint este 7 óra után – már amennyiben nem lesznek kénytelenek elhalasztani azt. Eközben azonban már dolgoznak a második típuson is, amely többször felhasználható lenne, hasonlóan a SpaceX jól ismert típusaihoz, amelyek elsősorban a Falcon 9-rakétára épülnek. A Terran R 20 tonnát vihetne magával, legalább ilyen fontos azonban, hogy a cég mindössze 60 nap alatt gyártaná le ezen példányokat, alaposan felgyorsítva a folyamatot.

Ezen második változat legkorábban jövőre repülhet, addigra kiderül, hogy az eredeti példány mennyiben válik be.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások