Minél előbb szabályozni kell a chatbotok piacát

Minél előbb szabályozni kell a chatbotok piacát

2023. március 3. 20:17, Péntek
Egy szakértő szerint a döntéshozóknak nem szabad tovább várniuk.

Az Európai Unió szigorúbb szabályokat követel a chatbotokra. Mindez elsősorban a ChatGPT sikerének köszönhető, amely felhívta a figyelmet a területre. Most Michael Osborne brit szakértő is riadót fújt, mert nagy veszélyeket lát a ChatGPT és a hasonló programok gyors terjedésében és gyors szabályozást sürget. A brit parlament alsóházának egyik bizottsága előtt Osborne az atomfegyverekhez hasonló szabályozást sürgetett, mivel hasonló pusztító potenciált lát a technológiában. "A ChatGPT, akárcsak más ilyen szoftverek, a félretájékoztatás és a propaganda terjesztésének eszközeivé válhatnak" - nyilatkozta az Oxfordi Egyetem tudósa a dpa hírügynökségnek.

Osborne évek óta foglalkozik a mesterséges intelligencia fejlesztésével. A ChatGPT egy olyan alkalmazás, amely a mesterséges intelligencia segítségével átfogó válaszokat hoz létre a szöveges bevitelre és egyebek mellett képes különböző nyelvű kérdésekre válaszolni, szövegeket összefoglalni és értékelni, verseket vagy számítógépes programokat írni.

A brit szakértő rámutatott, hogy már ma is nagy problémát jelentenek a hamis információkat terjesztő botok. "Nem kell túl nagy sci-fi ismeret ahhoz, hogy tudjuk, e megoldások jelentik a következő lépést ezen a területen. Már bebizonyosodott, hogy ezek a szoftverek képesek gyűlöletbeszédet generálni, még akkor is, ha a készítőik megpróbálják leállítani azokat. A mesterséges intelligenciát az teszi különösen veszélyessé, hogy nagymértékben lehetővé teszi a személyre szabást. A beszédeszközök meghatározott csoportokra, akár konkrét emberekre is szabhatják az üzenetüket. Ezért a döntéshozóknak sürgősen fel kell zárkózniuk. A status quo-t nem akarjuk fenntartani. Jelenleg a technológiai vállalatokra hagyatkozunk, hogy szabályozzák magukat. A mesterséges intelligencia szabályozása szükséges és sürgős. Sajnos a szabályozók egyelőre nem lépnek olyan gyorsan, ahogyan a változások ütemét tekintve szükséges lenne" - fejtette ki az Oxfordi Egyetem professzora.

Minden figyelmeztetés ellenére a szakember nagy lehetőségeket is lát a technológiákban. A tudós leszögezte: "Szilárdan hiszem, hogy a mesterséges intelligencia olyan eszköz lehet, amely az emberi jót szolgálja. Az ilyen megoldásokkal számos kihívás megoldható lenne, például az elöregedő és az éghajlat-semleges társadalmak felé is lehetne fordulni."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások