Nem késik a digitális font

Nem késik a digitális font

2023. március 11. 11:04, Szombat
A szigetországban nem bízik mindenki a valuta bevezetésében.

Nagy-Britannia már készül a digitális font bevezetésére, Andrew Bailey, a Bank of England (BoE) elnöke ugyanakkor megkérdőjelezte a lépés szükségességét. Az intézmény szkeptikus a digitális fonttal kapcsolatban. Február elején ismertté vált, hogy a fizetőeszközt a legkorábban az évtized második felében vezethetik be és a készpénz kiegészítője lesz.

Most Jon Cunliffe, a Bank of England (BoE) helyettes vezetője a brit pénzügyminisztérium különbizottságának törvényhozóinak kérdésére, hogy miért késik hónapokat a nyilvános konzultáció a digitális fontról, azt válaszolta, hogy nem hiszi, hogy Nagy-Britannia le lenne maradva más központi bankok mögött a napi fizetésekhez szükséges valuta digitális változatának kibocsátásában.

A központi bankok világszerte tanulmányozzák a pénznemeik digitális verzióit, hogy ne hagyják a digitális fizetéseket a magánszektorra, mivel a készpénz hanyatlása a koronavírus-járvány miatt egyes esetekben felgyorsult. A pénzügyi szektor tisztviselői úgy vélik, hogy a digitális font segítene lépést tartani a fizetések fejlődésével és segítene abban, hogy London versenyképes globális pénzügyi központ maradjon.

A törvényhozók a konzultációt tavaly őszre várták és azt kérdezték, hogy nézeteltérések hátráltatták-e azt. Cunliffe tagadta, hogy nézeteltérések lennének a Bank of England és a pénzügyminisztérium között, és a késedelem a tavaly őszi "zavarok" miatt következett be. A pénzintézetnek ugyanis 2022 szeptemberében be kellett avatkoznia a piacokon, miután a kormány elszúrt költségvetése miatt a brit államkötvények árfolyama összeomlott.

A törvényhozók arra is kitértek, hogy a digitális font valóban bevezetésre kerül-e. Erre Cunliffe azt felelte, hogy valószínűbb, minthogy nem. Ez a lépés hatalmas előnyökkel járhat a gazdaság és a társadalom számára, de még mindig vannak kérdések a versennyel kapcsolatban, amelyekre választ kell adni bármilyen bevezetés előtt.

"Ez nem arról szól, hogy itt van egy bizonyos dolog, amit meg kell tenni, hanem arról, hogy új határokat nyitunk az emberek előtt a fizetések javítása érdekében" - emelte ki a szakember. Cunliffe szerint meg kell nézni, hogyan alakulnak a technológiai, fizetési és gazdasági trendek a következő két-három évben, és hogy a digitális font technikailag megvalósítható-e. Fel kell tennie a kérdéseket, hogy megépíthető-e, hogy milyen kompromisszumokat kell kötni és hogy mi a költsége. Az egyik kihívás az lesz, hogy az emberekben bizalmat ébresszenek egy szabályozott digitális valuta iránt és hogy ne keverjék össze a kriptovalutát a "kinti vadnyugati ökoszisztémával".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások