Kétszer több rakétát lőtt fel a SpaceX

Kétszer több rakétát lőtt fel a SpaceX

2023. március 6. 18:27, Hétfő
A tavalyi évben ezzel az összesített listát is vezették, megelőzve mindenki mást.

A SpaceX rakétáinak repüléseiről az utóbbi hónapokban egyre ritkábban adtunk hírt, ami elsősorban annak köszönhető, hogy ezek a fellövések gyakorlatilag rutin feladattá váltak, különösebb gond nélkül követve egymást. A tavalyi évben új rekordot állított fel a cég, ezzel pedig minden egyéb szereplő előtt végeztek.

Legutóbb arról írtunk, hogy titkos rakományt vitt fel a Falcon Heavy, most azonban egy külsős portál állította össze saját összegzését, amely a tavalyi év fellövéseit sorolja fel. Ebből megtudjuk, hogy a SpaceX összesen 61 rakétát indított útnak, amivel az első helyet szerezték meg, még az olyan komoly ügynökségeket is megelőzve, mint a kínai, vagy az orosz állami szerv. Érdekesség, hogy a magánkézben lévő vállalatok összesen 94 esetben lőttek fel valamilyen nagyobb eszközt, az állami szereplők eközben 71 indítást hajtottak végre, bár azt is érdemes megjegyezni, hogy a két szektor szorosan összefonódva végzi munkáját, hiszen Elon Musk cége is elsősorban a NASA jóvoltából jut hozzá újabb és újabb megbízásokhoz.


A rangsor második helyén található kínai űrügynökség egyébként az egy évvel korábbinál némileg kevesebb rakétát lőtt fel, ezzel viszont még mindig megelőzték a saját számain picit javító orosz riválist. A negyedik helyre a ULA futott be, amely szintén elsősorban a NASA számára végzi el ezen indításokat, az ötödik helyre pedig az európai (leginkább francia) arianespace volt jó, holtversenyben a szintén magáncégként operáló Rocket Lab eredményével.

A SpaceX amúgy most a Crew-6 névre hallgató küldetést bonyolítja le, amely a kisebb halasztás után szintén sikerrel indult el, új legénységgel célozva meg a Nemzetközi Űrállomást.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások