Bőrünk alá kerülnek a telefonok a terület atyja szerint

Bőrünk alá kerülnek a telefonok a terület atyja szerint

2023. március 7. 12:14, Kedd
A töltésről pedig saját testünk gondoskodhat majd a következő generációnál.

Martin Cooper kereken 50 évvel ezelőtt bonyolította le az első mobiltelefonhívást, amely jól sikerült, ennek ellenére azonban további 10 évet kellett várni az ilyen készülékek kereskedelmi megjelenésére. Tavaly már mi is beszámoltunk arról, hogy a terület atyja szerint olykor túlzásokba esünk, most pedig ismét ő fogalmazott meg egy érdekes előrejelzést, amely már a következő generációra vonatkozik.

Ahogy arról legutóbbi írásunkban is kitértünk, a hetvenes évek első felében a Motorola DynaTAC 8000X típusú, meglehetősen nagy készülékekkel kerítettek sort az első sikeres hívásra, akkor pedig még nem sejtették, hogy ezek a telefonok a jövőben egyben kameraként és enciklopédiaként is funkcionálnak majd. Az egykori mérnök ma már 94 éves, a barcelonai Mobile World Congress (MWC) alatt azonban szintén megjelent, mégpedig többek között azért, mert komoly díjjal tüntették ki a fent említett, úttörő jellegű munkájáért, annak eredményeiért. Eközben egy interjúra is futotta idejéből, ebben pedig kitért arra, hogy ő miként képzeli el az okostelefonok jövőjét.

Cooper elmondása szerint a következő generációs készülékek már bőrünk alá ültetve állnak majd rendelkezésünkre, ehhez pedig külön töltési technológiára sem lesz szükség, mivel erről saját testünk gondoskodik majd. Tekintettel arra, hogy a gyártók jelenleg a lehető leggyorsabb töltés elérésére, annak hétköznapokban való alkalmazására törekednek, mindez kissé futurisztikusnak hat, érdemes azonban azt is megemlíteni, hogy egyes cégek, így például a Neuralink, már a különböző, bőr alá ültetett megoldásokkal kísérleteznek. Nem beszélhetünk tehát forradalmi újításról, teljesen új ötletről, bár az még kérdéses, hogy ebből mikorra lesz valami.

A fentiek mellett még a személyes jogokkal és az adatvédelemmel kapcsolatos aggályok is megjelentek az interjúban, Cooper azonban bízik abban, hogy minderre megfelelő választ találunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások