Windows 11 alatt jobban ellenőrizhetők lesznek az alapértel­mezett szoftverek

Windows 11 alatt jobban ellenőrizhetők lesznek az alapértel­mezett szoftverek

2023. március 20. 22:51, Hétfő
A felhasználók számára pozitív változások valósulnak meg.

A Microsoft a Windows 11 operációs rendszerrel bonyolultabbá tette a programok alapértelmezettként való beállítását - feltehetően azért, hogy a böngészőváltást nehezebbé tegye. Most egy blogbejegyzésben Tali Roth és Aaron Grady javulást ígért és változtatásokat jelentett be. A jelzett módosítások nagyobb ellenőrzési lehetőséget kínálnak majd a felhasználóknak, ugyanakkor rugalmasabb lehetőségeket a fejlesztőknek.

"Szeretnénk biztosítani, hogy az emberek maguk irányíthassák, hogy mi kerüljön az Asztalra, a Start menübe és a Feladatsávra, valamint hogy az alapértelmezett alkalmazásokat, például az alapértelmezett böngészőt a Windows által biztosított következetes, egyértelmű és megbízható rendszerdialógusok és beállítások segítségével irányíthassák." - írják. "Lépéseket tettünk és teszünk a jövőben is annak érdekében, hogy mérsékeljük a felhasználó választásának kéretlen módosítását, és várhatóan még az év folyamán további lépéseket teszünk, miután az alkalmazásfejlesztőknek volt idejük beépíteni ezeket az új gyakorlatokat."


A változtatások lényege szerint a Chrome, a Firefox és a többi böngésző továbbra sem állíthatják be magukat alapértelmezett programnak a telepítés során, de közvetlenül utalhatnak a megfelelő beállítási párbeszédpanelekre, ahol ezt az internetező maga teheti meg. A párbeszédpanelekre mutató megfelelő mélylinkek hamarosan beépítésre kerülnek, elsőként természetesen a Windows 11 úgynevezett Insider verzióiban. A Microsoft azon is javít, hogy a felhasználók eldönthessék melyik programok kerülhetnek a Start menübe, illetve tűzhetők a tálcára. A blogbejegyzésben látható a megerősítő párbeszéd tervezete, amely akkor fog megjelenni, ha egy alkalmazás a tálcára akar kerülni. A felhasználó ezen a ponton elutasíthatja vagy elfogadhatja a kérést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások