A Print Screen már nem képernyő­képet készít majd Windows 11-en

A Print Screen már nem képernyő­képet készít majd Windows 11-en

2023. április 12. 14:41, Szerda
A teljes képernyőkép rögzítése és a vágólapra másolása helyett a Microsoft saját alkalmazását fogja megnyitni.

Megosztó lépésre készül a Microsoft, Windows 11-ben megváltoztatják a Print Screen billentyű működését. Évtizedek óta először az alapértelmezett viselkedés mostantól a Microsoft saját Snipping Tooljának (Képmetsző) megnyitása lesz ahelyett, hogy az a teljes képernyőképet rögzítené és a vágólapra másolná. Ennél a köztes lépésnél kiválaszthatjuk, hogy a teljes képernyőről, egy aktív ablakról vagy egy téglalap/szabad formájú kijelölésről szeretnénk-e képernyőképet készíteni, de videófelvételt is indíthatunk ebből a menüből.

A Microsoft egyértelmű szándéka, hogy a felhasználók alapértelmezés szerint inkább ezt a programot használják. A szoftvercég a Windows 11 legújabb béta-verzióiban kezdte el tesztelni ezt a változtatást. Bár a Windows 11 már rendelkezik egy olyan menüponttal, amely lehetővé teszi ezt az átállítást, a Microsoft a közelgő KB5025310-es frissítésben ezt fogja alapértelmezett viselkedésként beállítani. Ha korábban valaki a Beállításoknál a Billentyűzet menüpontban módosította ezt, akkor a Windows 11 nem nyúl bele, de sokak számára ez át lesz állítva.


A Windows 95-ben megjelent funkciónál egyszerűbbet nehéz kitalálni, hiszen a készített képernyőképet be lehetett illeszteni dokumentumokba, képszerkesztő szoftverekbe vagy csevegésekbe a kép gyors megosztásához vagy szerkesztéséhez. Ez a változtatás szerencsére visszaállítható, mindazonáltal meglephet vagy felbosszanthat néhány Windows 11-felhasználót. Persze nem ez az első próbálkozás a gomb szerepének újraértelmezésére, például probléma, hogy többmonitoros konfigurációnál az összes képernyőt rögzíti. Az Alt gombbal együtt nyomva csak az aktív ablakot rakja a vágólapra, de az évek során számos külső alkalmazás használta másra a gombot, például aktív OneDrive-fióknál a gomb automatikusan elküldi a rögzített képernyőképet a felhőtárhelyre.

A Microsoft közölte, hogy nincs garancia arra, hogy a Windows 11 korai buildjeiben található új funkciók bekerülnek a végleges kiadásokba. Mivel azonban ez egy kisebb funkció, amely már elkészült és kikapcsolható, és mivel egy újabb Windows-eszközt népszerűsít, meglepő lenne, ha a jövőben nem kerülne be egy nyilvános Windows-kiadásba.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások