Egy cég megvette a Parlert és azzal a lendülettel be is zárta

Egy cég megvette a Parlert és azzal a lendülettel be is zárta

2023. április 16. 16:33, Vasárnap
Leginkább Donald Trump volt elnök híveit tömörítette ez a jobboldali, magát konzervatívnak mondó közösségi média platform.

A Starboard digitális médiavállalat bejelentette, hogy felvásárolta a Parler konzervatív közösségi médiaplatformot. A Starboard az összeget nem nevezte meg, de a bejelentést követően azonnal bezárta a Parler weboldalát. A Parler.com weboldalára kirakott nyilatkozat szerint "egyetlen értelmes ember sem hiszi, hogy egy konzervatívoknak készült Twitter-klón életképes üzlet lehet". Mindazonáltal ez valószínűleg nem egy konzervatívellenes nyilatkozat a Starboard részéről, hanem szigorúan üzleti megfontolások vezették a céget. A közlemény a továbbiakban a Parler korábbi vezérigazgatóját, George Farmert dicséri, amiért alternatív IT- és felhőszolgáltatási megoldások nyújtása felé fordult korábbi anyavállalata, a Parlament Technologies révén.

"Olyan csoportokkal való együttműködésre összpontosítunk, amelyek konzervatív ügyeket vagy konzervatív meggyőződéseket támogatnak" - mondta Ryan Coyne, a Starboard vezérigazgatója. A Starboard - korábbi nevén Olympic Media - 2018-ban alakult, és számos konzervatív irányultságú híroldal tulajdonosa. Célja hogy "marginalizált vagy akár egyenesen cenzúrázott közösségeket szolgáljon ki - akár a belpolitikán túlmutatóan". Digitális marketing- és reklámügynökségi szolgáltatásokból élnek, számos jelenlegi és korábbi republikánus kongresszusi képviselővel dolgoznak együtt. "A Parler hatalmas felhasználói bázisa és stratégiai eszközei óriási lehetőséget jelentenek a Starboard számára, hogy agresszívan építkezzen a média- és kiadói üzletágban" - mondta a vezérigazgató. "A Parler csapata kivételes közönséget épített ki, és alig várjuk, hogy ezt a közönséget bevonzhassuk a többi meglévő platformunkra".

A Parler népszerűsége a 2020-as elnökválasztást követően nőtt meg, mivel a jobboldali felhasználók barátságosabb felületet kerestek az összeesküvés-elméletek megvitatására és a Donald Trump volt elnök választási veresége miatti dühük egymással való megosztására. A platform magát a szólásszabadságot támogató, kevés szabállyal rendelkező platformként definiálta. Különösen a 2021. január 6-i eseményeket megelőzően és közvetlenül utána szerzett hírnevet, gyorsan elterjedtek az interneten a Trump támogatói által a Parlerre feltöltött médiaanyagok, melyekben a Capitolium épületének megrohamozását mutatják.

A weboldalon található gyűlöletkeltő retorika miatt az Apple és a Google eltávolította a platform mobilalkalmazását az App Store-ból és a Google Play áruházból. Bár később mindkét cég visszaengedte a Parlert, miután a közösségi médiaplatform új tartalommoderálási szabályokat vezetett be, a Parler népszerűsége nagyon visszaesett. Új konzervatív platformok, mint például a Trump's Truth Social vették át a helyét, mint preferált közösségi média alternatíva. Felmerült, hogy megveszi Kanye West (vagyis Ye), de az üzlet kútba dőlt, és a Parler elbocsátotta alkalmazottainak nagy részét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások