Államosítani fogja lítiumiparát Chile

Államosítani fogja lítiumiparát Chile

2023. április 23. 15:06, Vasárnap
Ők a világ második legnagyobb termelői az elektromos járművek akkumulátoraiban nélkülözhetetlen fémnek.

Gabriel Boric chilei elnök bejelentette, hogy az ország gazdaságának fellendítése és környezetének védelme érdekében államosítja az ország lítiumiparát. A világ legnagyobb lítiumkészleteivel rendelkező ország egy állami vállalatra ruházná át a chilei lítiumüzemek irányítását a most kitermelést végző iparági óriásoktól, az SQM-től és az Albemarle-tól. Ez nagy kihívás elé állítja az elektromos járművek gyártóit, akik az akkumulátorok alapanyagaiért küzdenek, miközben egyre több ország igyekszik megvédeni természeti erőforrásait. Mexikó tavaly államosította lítiumlelőhelyeit, Indonézia pedig 2020-ban betiltotta a kulcsfontosságú akkumulátor-alapanyagnak számító nikkelérc exportját.

A jövőben a lítiummal kapcsolatos szerződéseket csak állami ellenőrzés mellett, a köz- és magánszféra közötti partnerségek formájában adnák ki. "Ez a legjobb esélyünk a fenntartható és fejlett gazdaságra való áttérésre. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elpazaroljuk." - jelentette ki Boric. "A kormány nem fogja felmondani a jelenlegi szerződéseket, de reméli, hogy a vállalatok nyitottak lesznek az állami részvételre, mielőtt azok lejárnak" - mondta, anélkül, hogy megnevezte volna az Albemarle-t és az SQM-et, a világ első, illetve második számú lítiumtermelőjét. Az SQM szerződése 2030-ban, az Albermarle-é pedig 2043-ban jár le.

Az SQM (hivatalos nevén Sociedad Quimica Y Minera de Chile) és az Albemarle a Teslának, az LG-nek és más akkumulátorgyártóknak szállít. Az Albemarle azt mondta, hogy a bejelentésnek "nincs lényeges hatása az üzletmenetünkre", és hogy folytatja a tárgyalásokat a további növekedésbe való befektetésről és az új technológiák alkalmazásáról Chilében. Az SQM nem kommentálta a bejelentést. A dél-koreai SK On akkumulátorgyártó - amelynek hosszú távú szállítási szerződése van az SQM-mel - azt mondta, hogy figyelemmel kíséri a fejleményeket, és később reagálni fog. A chilei bejelentés nem váltott ki fordulatot a lítium árában, amely november óta több mint 70%-ot zuhant, mert a világ legnagyobb autópiacának számító Kínában gyengült az elektromos autók iránti kereslet.


Boric elmondta, hogy párbeszédet kezdeményez a közösségekkel, vállalatokkal és a törvényhozókkal egy teljesen állami tulajdonban lévő lítiumvállalat létrehozásáról, és az év második felében a kongresszus jóváhagyását kéri a tervhez. Az új vállalat létrehozásához a kongresszus jóváhagyására van szükség, amely már több kulcsfontosságú Boric-kezdeményezést is elutasított. Addig is két másik állami vállalat, a Codelco, a világ legnagyobb réztermelője és az Enami állami bányavállalat dolga kitalálni hogyan működjenek a magán-állami partnerségek. "Ha az Atacama sósíkságokon a lítium kitermelésére állami-magánvállalatot hoznak létre, azt a Codelco révén az állam fogja ellenőrizni" - mondta Boric. A Codelco és az állami bányavállalat, az Enami még a nemzeti lítiumtársaság megalakulása előtt megkapja a feltárási és kitermelési szerződéseket azokon a területeken, ahol jelenleg is vannak magánprojektek.

Egy külön részleg foglalkozik majd a környezeti hatások minimalizálását célzó technológia fejlesztésével, beleértve a közvetlen lítiumkitermelés előnyben részesítését a párologtató tavakkal szemben. Boric elmondta, hogy az ország törekedni fog a biológiai sokféleség védelmére és a bányászat előnyeinek megosztására az őslakos és a környező közösségekkel. "Egy olyan nemzeti lítiumstratégiát hozunk létre, amely műszakilag stabil és ambiciózus" - mondta az elnök, hozzátéve, hogy "egy olyan Chilét hoz létre, amely igazságosabb módon osztja el a mindannyiunk által megtermelt javakat".

A chilei üzleti szektor azonban aggodalmát fejezte ki. "Eléggé megdöbbentett bennünket Boric bejelentése" - mondta Ricardo Mewes, a Chile üzleti közösségét képviselő Szövetség, a Termelési és Kereskedelmi Konföderáció vezetője. Mewes szerint az üzleti vezetők arra számítottak, hogy a lítiumágazatban "nagy lesz a magánszektor részvétele", most pedig "az állam lesz az, aki irányítani fogja" az iparágat. A lítium kitermelésére vonatkozó környezetvédelmi korlátozások szigorítása és a helyi közösségekkel való konzultáció fokozásának igénye biztosan költségnövekedéséhoz fog vezetni.

Boric azt is elmondta, hogy a kormány nem csupán a lítium bányászatában fog részt venni, hanem a lítiumtermékek fejlesztését is támogatni fogja. Ez összhangban van azzal az iránnyal, amerre a világ halad, mindenhol az a törekvés, hogy több hozzáadott értéket teremtsenek ott, ahol az ásványokat kitermelik. Chile ezzel egy olyan középutas modell mellett döntött, amelyben az állam van fölényben, tekintettel arra, hogy ez egy stratégiai fontosságúnak tekintett erőforrás. Ez a modell eltér a szomszédos Bolíviától, ahol az állam teljes mértékben ellenőrzi az ágazatot, és Argentínától, ahol az állam egyszerűen koncessziókat ad a vállalatoknak a működéshez.

A baloldali Boric a 2021 decemberében tartott választásokat a chilei piacorientált gazdasági modell átalakítására irányuló tervekkel nyerte meg. Az országban a baloldal azóta van erősödőben, hogy két évvel ezelőtt széles körű tüntetések sora rázta meg az andoki országot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások