Macskája fiókján keresztül követett a TikTok egy brit újságírónőt

Macskája fiókján keresztül követett a TikTok egy brit újságírónőt

2023. május 5. 13:16, Péntek
Maga a cég értesítette a Financial Times munkatársát, hogy négy alkalmazottjuk jogosulatlanul járt el.

Két nappal karácsony előtt a TikTok felhívta Cristina Criddle londoni újságírónőt, hogy közölje vele, két kínai és két amerikai alkalmazottjuk a tudta és beleegyezése nélkül megnézte a személyes fiókjának felhasználói adatait. "Ez szörnyű volt és személy szerint eléggé sértő" - mondja. "Éppen otthon voltam az állandóan a TikTokon lógó tizenéves húgommal és az unokatestvéreimmel, és ők is csodálkoztak, hogy 'Hűha, aggódnunk kéne?'" Ami a Financial Times tudósítójával történt, azt a TikTok és anyavállalata, a ByteDance eddig következetesen tagadta, hogy egyáltalán megtörténhet, ezért döntött úgy, hogy elmondja a BBC Newsnak.

Az eset háttere, hogy Cristina Criddle tavaly nyáron egy cikkhez forrásokat gyűjtve olyan TikTok munkatársakkal beszélt, akik elégedetlenek voltak a céggel. A vállalat belső ellenőrzési részlegének tagjai pedig nagyon meg szerették volna tudni ki szivárogtat a sajtónak, ezért megnézték, hogy Cristina telefonja - melyen telepítve volt a TikTok - honnan jelentkezett be, és azt összehasonlították saját munkatársaik eszközeinek adataival. A cég elismerte, hogy ehhez "visszaéltek a hatáskörükkel", és jogosulatlanul jártak el. A vizsgálat végén egyébként nem sikerült megtalálni a "bűnösöket".

Az érdekes az egészben, hogy Cristina telefonján lévő TikTok-fiók nem a saját, hanem a macskája, Buffy nevén futott. Az állat profilképe illusztrálta, és a kb. 170 feliratkozóval rendelkező fiókban csak a macskáról készült videók szerepelnek, az újságírónő nincs hozzákötve. Saját neve és foglalkozása nem szerepelt az adatok között. Körülbelül három év alatt mintegy 20 videót töltött fel a macskájáról, amelyeket átlagosan néhány százszor néztek meg. Alan Woodward professzor, a Surrey Egyetem kiberbiztonsági szakértője szerint a nyomon követésnek ez a szintje "nem nevezhető véletlennek". "Valakinek sokat kellett kutakodnia, hogy kiderítse, hogy a macska nevében valójában Cristina posztol" - mondta.


Az újságírónő csak cuki macskás videókat posztolt, a kínai cég pedig tudta éppen hol van Londonban

Cristina nem tudja, hogy mennyi ideig és milyen gyakran követték nyomon, de azt tudja, hogy ez tavaly nyáron történt. "Ha a tartózkodási helyemet a nap 24 órájában figyelték, az nem csak a munkahelyi tevékenységeimre korlátozódott - ami még akkor sem lenne rendben, ha így lenne -, hanem ez a magánéletemre is kiterjedt" - mondja. Volt, amikor a barátaimmal voltam, amikor nyaralni mentem, minden ilyen dolog benne van. "Az igazi fenyegetés és az igazi borzongató dolog az, hogy én csak a munkámat próbáltam végezni." Szerinte ez az EU szigorú általános adatvédelmi rendeletét is sérthette, amely kimondja, hogy a felhasználóknak aktívan bele kell egyezniük abba, hogy az adataikat hogyan használják fel. A szabályok be nem tartását elmulasztó vállalatokra nagy összegű büntetések várnak.

A legtöbb közösségi médiahálózathoz hasonlóan a TikTok is elég sok információt gyűjt a fiókok tulajdonosairól, többek között a helymeghatározási adatokat, a kedveléseket, a használt eszköz típusát és a platformon kívüli online tevékenységet. A vállalat állítása szerint a nyugati felhasználók adataihoz nem férnek hozzá és nem tárolják őket Kínán belül. A Cristina és egy maroknyi más nyugati újságíró adatainak megsértéséért felelős munkatársakat pedig tavaly kötelességszegés miatt elbocsátották. A TikTok tulajdonosa, a Bytedance azt mondta, hogy "mélységesen sajnálja", ami a magatartási kódex "jelentős megsértése" volt, és "elkötelezett amellett, hogy ez soha többé ne forduljon elő".

Nem ez volt az első eset, hogy újságírók után nyomoztak a kínai közösségi hálózat munkatársai, mindig ugyanazzal a céllal, hogy azonosítsák a forrásokat. Cristina egyelőre megtartotta fiókját, mert a munkája miatt továbbra is szüksége van a TikTok-hoz való hozzáférésre, de most már egy, a munkahelyén tárolt készülékre van telepítve. A történtek miatt pedig közösségi médiahasználatát más platformokon is korlátozta. "Tényleg el kellett gondolkodnom a biztonságomon - főleg a digitális biztonságomon" - mondja. "Nagyon óvatos vagyok. Meg kell győződnöm arról, hogy kizárt, hogy az eszközeimet nyomon követik. Biztosítanom kell, hogy a forrásaim is tisztában legyenek a biztonságukat érintő lehetséges kihívásokkal"."

A TikTok világszerte több mint egymilliárd aktív havi felhasználót tart számon, ebből 150 milliót Európában. A cég az Egyesült Államokban a túlélésért küzd, és több más országban is megtiltották már az állami alkalmazottaknak, hogy telepítsék az alkalmazást eszközeikre. A ByteDance központja Pekingben van, és félő, hogy kérésre a nyugati felhasználók adatait megosztja a kínai állammal. Ennek ellenére továbbra is rendkívül népszerű, világszerte több mint 3,5 milliárd letöltéssel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások