Az Intel chiphiánnyal küzd

Az Intel chiphiánnyal küzd

2001. április 21. 00:54, Szombat
Az 1 Ghz-es Pentium III processzorok megjelenése után alig kevesebb mint egy hónappal az Intel közölte a számítógépgyártókkal, hogy nem tudja igényeiket kielégíteni, akik elmondták, hogy a gyártó hétfôn kapcsolatba lépett velük, és közölte, hogy május végéig az említett chipekbôl az ellátás nem lesz bôséges. A hiány meglepetést okozott, hiszen pont akkor jelentkezik, amikor az egész piac egyébként telített, és szörnyü következményekkel járhat az Intel számára, hiszen az éppen az elsô negyedéves jelentésére készül. A Wall street-i elemzôk azt várják, hogy az elôzô negyedévhez képest nem kevesebb, mint 25%-kal csökkentek a vállalat eladásai.

A notebook gyártók most kapkodva próbálják kezelni a krízist, amely mindannyiukat másképpen érinti. A Dell Computer - mivel ôk kis raktárkészlettel dolgoznak - sokkal nehezebb helyzetbe került, mint mások, 1 GHz-es processzorral szerelt Inspiron gépük szállítást 30 napos határidôvel tudják vállalni, így leendô vásárlóikat várólistára kell tenniük, vagy 900MHz-s gépüket tudják nekik felajánlani. Tom Kehoe szóvivô azonban elmondta, hogy mihelyst az Intel megfelelô mennyiséget tud biztosítani, a közvetlen eladás nagy elôny lesz, idézve: "Ahogyan helyreáll az ellátás, mi lehetünk a leggyorsabbak, hiszen nem kell terjesztôkön keresztül átmennie a termékeknek."

A Gateway, amely szintén kis készlettel dolgozik, pénteken óta tapasztalja a hiányt, ezért Solo 9500 notebookjukat csak május végére ígérték, jelenleg 850 vagy 900 MHz-s modellt tudnak nagyobb memóriával illetve winchesterrel két héten belül szállítani. A kapott információk szerint néhány IBM ThinkPad A22-es típusból az ellátás megfelelô. Shannon Johnson, az Intel szóvivôje elmondta, hogy a hiánynak az oka a szokatlanul nagy igény, aminek egyébként nagyon örülnek, de elôre látják, hogy május végéig kevesebbet tudnak szállítani a kérdéses CPU-kból.

A Mercury Research elemzôje úgy vélekedett, hogy a gyártó 1 GHz-s chipjeibôl az elvártnál kevesebbet gyárt, és inkább a 900Mhz-s lapkáira fordítja gyártókapacitását, mert egy gyártási ciklus kezdetén a futószalagról lejövô használható procik száma gyakran alacsony. "Mikor bemutatták ezt a processzort, akkor majdnem háromnegyed év alatt nem tudtak jelentôs mennyiséggel szolgálni, de a 900-asokból és 933-asokból már akkor is tízezer számra szállítottak."

Az 1 GHz-s Pentium III-as notebookok árusítás csak március 19-én indult meg, de ez nem az elsô ilyen eset az Intelnél, gondoljunk csak a Pentium 4 körüli problémákra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások