Vége a recessziónak?

Vége a recessziónak?

2001. április 23. 01:23, Hétfő
[Reuters] Miután a legtöbb számítástechnikában érdekelt óriáscég közzétette az idei első negyedéves eredményeit, a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy az iparág elérte mélypontját, és az év második felében már javulás várható.

A legtöbb óriáscég a napokban tette közzé első negyedéves piaci eredményeit. Bár a legtöbb számítástechnikai cég meglehetősen rossz negyedévet zárt, az iparág mégis kezd optimizmusba burkolózni, mivel a szakemberek szerint a PC-ipar az elmúlt hetekben elérte mélypontját, tehát ezután már ismét növekedés várható.

Az International Business Machines (IBM) az elmúlt szerdán jelentette be első negyedéves eredményét, és a cég a bejelentéssel egyidőben arról is beszámolt, hogy a jelenlegi helyzetben biztosítható lesz a cég második félévre tervezett piaci szereplése. Az Intel Corp. a társaság múlt keddi bejelentése szerint igen rossz eredményeket ért el, de a cég elmondása szerint az utóbbi hetekben újra jelentősen nőtt a megrendelt chipek mennyisége. A redmondi szoftveróriás Microsoft Corp. jelentősen felülmúlta a várakozásokat.

"Sokkal, sokkal tisztább képünk van arról, hogy hol is járunk valójában -- nem egy örömteli helyen" - mondta John Sullivan, a PMC Sierra Corp. gazdasági vezetője a Reutersnek adott csütörtöki interjújában, miután a cég közzétette a csökkentett várakozásoknak megfelelő piaci eredményét. "Az iparág már nem kiszámíthatatlan és bizonytalan, mint egy negyedévvel ezelőtt."

A Santa Clara, kaliforniai központú Intel minden idők egyik legrosszabb negyedévét zárta nettó 485 milliós, azaz 82%-os bevételcsökkenést jelentő bevételével. Andy Bryant a társaság gazdasági vezetője úgy látja, a második negyedévben végre van egy kis remény a helyzet javulására. "A mikroprocesszor üzletágunkban történtek alapján várhatóan egy viszonylag nyugodt második negyedév, és egészen erős második félév várható" - mondta Bryant a Reutersnek.

Az Intel legnagyobb konkurense, az AMD szintén szerény bevételekről számolt be a napokban, de messze nem szerepelt olyan rosszul, mint az Intel. A cég nettó bevétele 124,8 millió dollár volt, ami 34%-os esést mutat.

A szoftveróriás Microsoft 2,5%-os piaci növekedést ért el az időszakban, ami az aktuális viszonyokat figyelembe véve igen kedvező eredménynek számít. A cég nettó bevétele 2,39 milliárd dollárról 2,45 milliárdra emelkedett. A cég a meglepően jó mutatók elérését a Windows 2000 operációs rendszer sikerével magyarázza. W.J. "Jerry" Sanders, a cég vezérigazgatója szerint a "mélyponton vagyunk." "Úgy gondolom, a számítástechnikai ipar ki fog vezetni bennünket" a félvezetőipar mélyrepüléséből.

A számítógépeket és nyomtatókat gyártó Hewlett-Packard igen rossz negyedévet zárt. A cég kénytelen megválni alkalmazottainak jelentős részétől, mivel a társaság anyagi helyzete csak így állítható helyre. Carly Fiorina, a cég vezérigazgatója szerint "a helyreállás talán túl erős kifejezés, de annyi biztosnak tünik, hogy a mélyponton vagyunk."

A cégek vezetői egyetértenek abban, hogy az ipar a második negyedévben elérkezett legmélyebb pontjához, ahonnan már mindenképp felfelé vezet az út. Az azonban továbbra is kérdéses, hogy ez a felfelé vezető út milyen meredeken ível majd, mivel számos elemző úgy gondolja, a növekedés elenyésző mértékű lesz a közeljövőben. Az elektronikai óriások azonban addigis, amíg stabilizálódik a helyzet, rengeteg alkalmazottat kénytelenek elbocsájtani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások