Stagnáló processzoreladásokra számít a TSMC

Stagnáló processzoreladásokra számít a TSMC

2023. szeptember 15. 12:27, Péntek
Az emberek kevesebbet fogyasztanak, mint arra a tajvaniak számítottak, és a kínai gazdaság sem áll a helyzet magaslatán.

A TSMC arra utasította főbb beszállítóit, hogy késleltessék a csúcskategóriás chipgyártó berendezések leszállítását, mert nem úgy látják, mintha a további bővítésekre lenne vásárlói kereslet. A világ vezető szerződéses chipgyártója egyébként sem siet felépíteni új gyárát Arizonában, ami tükrözi a vállalat növekvő óvatosságát a kereslet kilátásaival kapcsolatban. A beszállítók jelenleg arra számítanak, hogy a késedelem rövid távú lesz. C.C. Wei vezérigazgató már júliusban kiemelte a gyenge gazdasági feltételek, a vártnál lassabb kínai fellendülés és a lanyha végpiaci kereslet együttes hatását, ami óvatosabbá teszi a TSMC ügyfeleit, és jobban odafigyelnek a készletek ellenőrzésére.

A késleltetési utasítás által érintett vállalatok közé tartozik az ASML, amely a chipgyártáshoz nélkülözhetetlen litográfiai berendezéseket gyárt. Peter Wennink, az ASML vezérigazgatója elismerte, hogy a csúcskategóriás eszközeikre vonatkozó néhány megrendelést elhalasztottak, anélkül, hogy megmondta volna ki által. Úgy véli, hogy ez egy "rövid távú menedzsment kérdés" lesz, és nem aggódott, mert cége maximális kapacitással működik, és az előrejelzések szerint az összesített eladások idén 30%-kal nőnek. "Több jelentésünk is volt az építések készenlétéről, nemcsak Arizonában, hanem Tajvanon is" - mondta Wennink a chipgyártásra való felkészülésre utalva.

A mesterséges intelligencia felfutása ugyan pozitív a TSMC számára, hiszen ők gyártják az Nvidia chipjeit, azonban az MI-chipek iránti kereslet erőssége nem elég ahhoz, hogy kompenzálja azt, ami más szegmensekben történik. A többi piac nem áll a helyzet magaslatán, a mobiltelefonokba, laptopokba, de leginkább az autóiparba szánt lapkák az igazán problémás területek.

A TSMC kénytelen volt egy évvel, 2025-ig elhalasztani a termelést az arizonai üzemben, mivel nehezen tudott munkaerőt toborozni, és a szakszervezetek ellenálltak a tajvani munkavállalók áthozatalára irányuló erőfeszítéseknek. "Ha egy csomó embert Tajvanból küldesz, hogy segítsenek felépíteni egy gyárat Arizonában, akkor nem dolgoznak máshol. Szóval ez egyfajta kettős csapás" - mondta Wennink. A TSMC elnöke, Mark Liu a múlt héten azt mondta, hogy az arizonai telephelyen az elmúlt öt hónapban "óriási" javulás történt.

A tajvani chipóriás nincs egyedül azzal az aggodalommal, hogy a kereslet fellendülése a vártnál tovább tarthat. Az Apple a TSMC egyik legfontosabb ügyfele, a héten új iPhone-sorozatot dobott piacra, amely gyorsabb chipet tartalmaz, de nem emelte az árakat, ami az okostelefonszektor globális visszaesését tükrözi. A médiában megjelent hírek, miszerint Peking elrendelte, hogy egyes kormányzati alkalmazottak ne használjanak iPhone-t a munkahelyükön, valamint a Huawei által piacra dobott, kínai gyártású chipeket használó felsőkategóriás telefon további nyugtalanságot okoz a TSMC-nél. Korábban ők állították elő a Huawei telefonok agyát, de mivel Washington szankciókat vezetett be a kínai cég ellen kénytelenek voltak felfüggeszteni a szállításokat. A Huawei egy kínai céggel, a SMIC-vel (Semiconductor Manufacturing International Corp.) cserélte le őket.

A TSMC júliusban az okostelefonok és PC-k iránti gyenge keresletre és a mesterséges intelligencia piacának bizonytalanságára hivatkozva a 2023-as eladások 10%-os visszaesését és az üzemi árrés akár 4%-os csökkenését prognosztizálta az előző negyedévhez képest. A chipgyártó emellett megemelkedett tőkekiadásokkal is szembesül, amelyek tavaly 21%-kal, 36 milliárd dollárra nőttek a világjárvány okozta keresletrobbanás idején elhatározott bővítési tervek miatt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások