Jelentősen bővül a Google chatbotjának tudása

Jelentősen bővül a Google chatbotjának tudása

2023. szeptember 19. 16:36, Kedd
A keresőcég a Bardot érintő frissítéseket jelentett be, a chatbot hozzá fog férni a Google teljes eszközkészletéhez - többek között a YouTube-hoz, a Google Drive-hoz és a Google Flights-hoz -, hogy a felhasználóknak a feladatok szélesebb körében tudjon segítséget nyújtani. A felhasználók például megkérhetik majd a Bardot, hogy tervezzen meg egy közelgő utazást, repülési lehetőségekkel kiegészítve. Vagy az emberek megkérhetik, hogy foglalja össze egy nemrég készült, a Google Drive-on tárolt dokumentumukban rögzített jegyzeteiket. A további frissítések közé tartozik a chatbottal való többnyelvű kommunikáció lehetősége, új tényellenőrzési képességek és az eszköz alapjául szolgáló nagy nyelvi modell széles körű frissítése.

Az új funkciók a Google Bard legnagyobb frissítését jelentik az elmúlt hat hónapban, amióta nyilvánosságra hozták. Egyre nagyobb a verseny a technológiai óriások között a kifinomult, fogyasztóbarát mesterséges intelligencia-technológiák bevezetéséért, és a Google nem rest kihasználni széles körben használt szoftverprogramjainak erejét is felhasználni, hogy hasznosabbá tegye a Bardot. Míg az OpenAI által fejlesztett ChatGPT volt a valaha volt leggyorsabban növekvő fogyasztói alkalmazás, és ma is a világ 30 leglátogatottabb weboldalának egyike, addig a Bard augusztusban 183 millió látogatást kapott, ami 13%-a a ChatGPT értékének. "Ezek a szolgáltatások együtt nagyon-nagyon erősek" - mondta Sissie Hsiao, a Google Assistant és a Bard általános igazgatója. "Ezeknek az eszközöknek az erejét egyesítve az emberek időt takarítanak meg: percek alatt el tudnak végezni valamit, ami eddig talán egy órát vagy még többet vett volna igénybe."


A ChatGPT forgalma messze meghaladja a többi chatbot együttes látogatásait

Korábban Bard olyan feladatokban tudott segíteni, mint esszévázlatok megírása vagy egy házibuli megtervezése. mostantól azonban a Google egyéb szolgáltatásaiból származó információkat is felhasználja. Az új bővítményekkel a Bard mostantól alapértelmezés szerint a YouTube, a Google Maps, a Repülőjegyek és a Szállodák információit is lekérdezi. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olyan dolgokat kérjenek a Bardtól, mint például "Adj egy sablont arra, hogyan írjak vőfélybeszédet, és mutass YouTube-videókat erről inspirációként", vagy kirándulási javaslatokat, útbaigazítással együtt. A Bard-felhasználók bármikor letilthatják ezeket a bővítményeket. "Egyelőre a Bard felhasználói csak a Google-alkalmazásokból tudnak majd információkat behozni, de a Google együttműködik külső cégekkel, hogy a jövőben csatlakoztathassák alkalmazásaikat a Bardhoz" - mondta Jack Krawczyk, a Google vezető termékigazgatója.

A felhasználók azt is eldönthetik, hogy összekapcsolják-e Gmail-jüket, Dokumentumaikat és Google Drive-jukat a Barddal, így az eszköz segíthet nekik személyes adataik elemzésében és kezelésében. Az eszköz például segíthet egy olyan lekérdezésben, mint pl: "Keressük meg a legutóbbi bérleti szerződést a Drive-omról, és nézzük meg, mennyi volt a kaució" - közölte a Google. A vállalat közölte, hogy a felhasználók személyes Workspace adatait nem használják fel Bard képzésére vagy célzott hirdetési célokra, és a felhasználók bármikor visszavonhatják engedélyüket arra, hogy az eszköz hozzáférjen az adataikhoz. "Ez az első lépés egy alapvetően új képesség felé a Bard számára - az a képesség, hogy más alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal beszéljen, hogy hasznosabb válaszokat adjon" - mondta a Google. Hozzátették, hogy "ez a mesterséges intelligencia egy nagyon fiatal területe", amelyet a felhasználói visszajelzések alapján tovább fognak fejleszteni.


A Bard egy "dupla ellenőrzés" gombot is elindít, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy értékeljék a válaszok pontosságát. Amikor a felhasználó rákattint a gombra, a Bard válaszának bizonyos szegmensei kiemelésre kerülnek, hogy megmutassák, a Google keresési eredmények hol erősítik meg, illetve hol térnek el a chatbot által elmondottaktól. A dupla ellenőrzés funkció célja, hogy ellensúlyozza az MI gyakori problémáját, az úgynevezett "hallucinációkat", amikor egy MI eszköz magabiztosan tesz egy olyan kijelentést, amely valóságosnak hangzik, de valójában nem a tényeken alapul. "Folyamatosan azon dolgozunk, hogy csökkentsük ezeket a hallucinációkat a Bardban" - mondta Hsiao, de addig is a vállalat meg akarta teremteni a módját, hogy foglalkozzon velük. "Gondolhatsz rá úgy, mint a helyesírás-ellenőrzésre." A Bard mostantól azt is lehetővé teszi, hogy egy felhasználó megossza a chatrobottal folytatott beszélgetést egy másik személlyel, aki aztán maga is kibővítheti a csevegést.

A márciusban "kísérletként" elindított Bard még korai szakaszban van, és a weboldalán még mindig ott áll a szöveg, miszerint az eszköz "pontatlan vagy sértő információkat jeleníthet meg, amelyek nem a Google nézeteit képviselik". Ez a legújabb frissítés azonban bepillantást enged abba, hogy a társaság hogyan igyekszik beépíteni a generatív mesterséges intelligenciát különböző szolgáltatásaiba.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások