A Microsoft leállítja a régi Windows termékkulcsok aktiválását az új Windows-telepítéseknél

A Microsoft leállítja a régi Windows termékkulcsok aktiválását az új Windows-telepítéseknél

2023. szeptember 30. 02:36, Szombat
A Microsoft bejelentette, hogy a felhasználók többé nem telepíthetik és aktiválhatják a Windows 10 vagy a Windows 11 rendszert a régi Windows 7 és Windows 8 termékkulcsokkal. Ez a változás csak a jövőbeli Windows-verziókra vonatkozik majd. Most még működik a friss Windows 11 Pro 22H2 telepítés aktiválása egy Windows 8 Pro termékkulccsal, de egy újabb Insider Preview Windows-nál már nem működik a módszer.

A Windows 10 a 2015-ös megjelenésekor a Windows 7 és a Windows 8 felhasználói - azaz a Windows-felhasználók túlnyomó többsége - számára ingyenes frissítésként jelent meg. A Microsoft úgy akarta ösztönözni a fejlesztőket új technológiáinak használatára, hogy a lehető legnagyobb felhasználói bázist biztosította számukra. A Windows 7-et és Windows 8-at használóknak nemcsak a Windows 10-re való frissítés lehetőségét kínálták fel, hanem a Windows ezen verzióinak termékkulcsai aktiválták volna a Windows 10 rendes kiadásait is. Hivatalosan ez az ingyenes frissítési ajánlat 2016 júliusában véget ért, és a Windows 7 és 8 PC-ken már nem jelentek meg értesítések az ajánlatról.

A felhasználók azonban hamar észrevették, hogy ezeket a régi Windows-telepítéseket továbbra is lehet frissíteni letöltött ISO-k vagy USB-stickek segítségével, és a friss telepítések aktiválásához továbbra is lehet régi Windows-termékkulcsokat használni. Ez a kiskapu a mai napig fennáll. A Windows 10 felhasználók továbbra is ingyen frissíthetnek a Windows 11-re - legalábbis akkor, ha Windows 10-es számítógépük megfelel a Microsoft viszonylag szigorú rendszerkövetelményeinek a Windows 11-hez. A Microsoft már januárban leállította a Windows 10 új példányainak értékesítését, és az operációs rendszer legtöbb verziója 2025 októberében már nem kap biztonsági frissítéseket.

A már aktivált régebbi telepítéseket nem befolyásolja a Microsoft mostani döntése a Windows 7 és 8 termékkulcsok elfogadásáról. A Windows az aktiváláskor létrehozza és tárolja a rendszer digitális ujjlenyomatát, így a termékkulcs ismételt megadása nélkül is többször telepíthető és aktiválható ugyanaz a Windows-kiadás ugyanazon a számítógépen. Azonban a régi termékkulcsok hamarosan már nem fognak működni az új rendszerek aktiválásához.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások