Tönkremegy az Epic az Apple-vel való pereskedésben

Tönkremegy az Epic az Apple-vel való pereskedésben

2023. október 2. 19:08, Hétfő
A Fortnite-ot megalkotó Epic Games közölte, hogy munktársaik 16 százalékát, mintegy 830 embert kívánnak elbocsátani, emellett eladták a Bandcampben és egy, a gyerekek megszólítására összpontosító marketingcégben lévő részesedésüket is.

Az Epic vezérigazgatója, Tim Sweeney nyílt levélben erősítette meg a terveket. Ebben Sweeney azzal indokolta a leépítéseket, hogy az Epic "már "egy ideje" sokkal több pénzt költött, mint amennyit keresünk". "Sokáig optimista voltam, hogy elbocsátások nélkül is át tudjuk vészelni ezt az átmenetet, de utólag belátom, hogy ez irreális volt" - írta Sweeney. Az Epic világszerte dolgozó csapatai ugyan megpróbálták kitalálni, hogyan lehetne csökkenteni a költségeket, de "még így is messze elmaradtunk a pénzügyi fenntarthatóságtól" - mondta Sweeney. Az Epic arra a következtetésre jutott, hogy a vállalat pénzügyeinek stabilizálásának egyetlen módja az elbocsátások és a leépítések végrehajtása, mégpedig azonnal. Sweeney szerint az elbocsátások kétharmada nem a fejlesztőket fogja érinteni. A Bandcamp Songtradrnak történő eladásával és a "kidtech" cégük irányításának SuperAwesome-nak való átadásával együtt további 250 ember hagyja el az Epicet az elidegenítések révén.

A SuperAwesome egy része - a Kids Web Services, mely egy szülői ellenőrzés és hozzájárulás-kezelési eszközkészlet - az Epic része marad. Az Epic alapvető termékeire fog összpontosítani, mint például további Fortnite funkciók fejlesztésére. Sweeney arra számít, hogy ezek az elbocsátások stabilizálják a cég helyzetét, és egyes kritikus szerepkörökre továbbra is felvesznek munkatársakat, "miközben az új méretünknél a nettó nullát megtartjuk". Sweeney elmondta, hogy az Epic minden elbocsátott alkalmazottnak hathavi fizetést ajánl fel, az Egyesült Államokban, Kanadában és Brazíliában dolgozók pedig hat hónapig az Epic által fizetett egészségügyi ellátást is kapnak. Az Epic emellett részvényopciókat és egyéb jutattásokat is kínál a hamarosan távozó alkalmazottaknak.

A pénz jórésze jogi csatákra és büntetések fizetésére kell. Egyrészt az Epic az elmúlt évben beleegyezett abba, hogy 520 millió dollárt fizet az amerikai versenyfelügyeletnek, az FTC-nek a gyermekek adatvédelmének megsértése és un. sötét minták alkalmazása miatt, mert a vádak szerint online fizetésre csábították az embereket. A pénz körülbelül fele az amerikai szabályozó hatósághoz kerül, a maradékot pedig kártérítések kifizetésére fordítják azoknak, akik úgy érzik, hogy az Epic átverte őket.


Aztán ott van még az Epic és az Apple között évek óta zajló jogi csata, amely biztosan megtömi az ügyvédek zsebét. A Fortnite és az Epic más címei továbbra is ki vannak tiltva az Apple hivatalos App Store-jából a vita miatt, ami biztosan nagyon károsan hat az eladásokra. A játék a Google Android Play Store-jában sem érhető el. Frissítésként: az Epic néhány éve beperelte az Apple-t az alkalmazáson belüli vásárlási rendszerének kötelező használata miatt. Minden alkalmazásfejlesztőnek az Apple fizetési rendszerét és az ezzel járó 30 százalékos jutalékot (adót, ahogy ők nevezik) kell fizetnie az alkalmazásokban történő vásárlásoknál.

Az Epic részleges győzelmet aratott az eredeti ügyben, amikor egy bíró 2021-ben úgy ítélte meg, hogy az Apple nem bűnös a monopolvádban, de ettől függetlenül engedélyeznie kell a fejlesztőknek, hogy közölhessék a felhasználókkal, hogy máshol olcsóbban is lehet vásárolni. Egy fellebbviteli bíróság idén áprilisban helybenhagyta ezt a döntést, ami miatt az Apple még tovább ment, és az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához fordult. A fellebbezés azt eredményezte, hogy az Apple-t a rendszer megkerülésének engedélyezésére kötelező ítéletet felfüggesztették, így az Epic-nek várnia kell a végső határozatra. Az Epic fellebbezett a felfüggesztés ellen, de a Legfelsőbb Bíróság a múlt hónapban elutasította a meghallgatást.

Az Epic a múlt héten ismét a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, kérve, hogy vizsgálja felül a 2021-es döntést, amely szerint az Apple nem sértette meg a trösztellenes törvényeket. Ez viszont ahhoz vezetett, hogy az Apple benyújtotta a saját kérelmét a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy vizsgálják felül a 2021-es döntés másik felét. Biztosan szerepe van ennek a hosszú és költséges jogi harcnak a mostani leépítésekben. "Lépéseket tettünk a jogi költségeink csökkentése érdekében, de folytatjuk a harcot az Apple és a Google terjesztési monopóliuma és az adók ellen" - áll az Epic közleményében.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások