Saját MI-chip gyártását fontolgatja az OpenAI

Saját MI-chip gyártását fontolgatja az OpenAI

2023. október 6. 12:06, Péntek
Az OpenAI - a ChatGPT mögött álló vállalat - saját mesterséges intelligencia chipek gyártását vizsgálja, és a vállalat terveit ismerő személyek szerint már egy potenciális felvásárlási célpont értékeléséig is eljutott.

Sam Altman vezérigazgató a vállalat számára kiemelt prioritássá tette további MI-chipek beszerzését, azonban ez nem egyszerű, mert az MI-alkalmazások futtatására legalkalmasabb chipek piacának több mint 80%-át az Nvidia ellenőrzi. Altman szerint két fő probléma a területen, az egyik az OpenAI szoftvereit működtető fejlett processzorok hiánya, a másik ezek elképesztően magas ára. A cégvezető nyilvánosan panaszkodott a grafikus feldolgozóegységek elérhetőségének szűkössége miatt, de még nem döntött a továbblépés irányáról. A vállalat már legalább tavaly óta különböző megoldási lehetőségeket fontolgat a hiány megoldására, ezek között szerepel saját MI-chip építése, szorosabb együttműködés más chipgyártókkal, köztük az Nvidia-val, valamint a beszállítók diverzifikálása, ha az lehetséges.

2020 óta az OpenAI egyik legnagyobb támogatója a Microsoft, a cég az általuk épített és fenntartott hatalmas szuperszámítógépen fejleszti generatív mesterséges intelligencia technológiáit, amely 10 000 Nvidia grafikus feldolgozóegységet (GPU) használ. A ChatGPT működtetése nagyon költséges a vállalat számára, elemzők szerint minden egyes lekérdezés nagyjából 4 centbe kerül. Ha a ChatGPT lekérdezéseinek száma elér a Google-keresések számának tizedét, azok kiszolgálásához nagyjából 48,1 milliárd dollár értékű GPU-ra, hároméves amortizációval számolva pedig évente pedig körülbelül 16 milliárd dollár értékű chipre lenne szükség a működés fenntartásához.

Nem világos, hogy az OpenAI továbblép-e az egyedi chip építésének tervére, mert már maga az ötlet felmerülése is eltávolodást jelez az OpenAI és a Microsoft között, ugyanis a Microsoft is fejleszt egy egyedi MI-chipet, amelyet az OpenAI tesztel. Az iparági veteránok szerint a saját lábra állás jelentős stratégiai kezdeményezés és komoly beruházás lenne, amely évente több százmillió dolláros költséget jelenthet. Még ha az OpenAI jelentős forrásokat is szánna a feladatra, az sem garantálná a sikert. A saját MI-chipek kifejlesztésére irányuló törekvés azon technológiai szereplők szűk csoportjába sorolná őket, mint a Google és és az Amazon, amelyek igyekeznek átvenni az irányítást az üzleti tevékenységük szempontjából alapvető fontosságú chipek tervezése felett. Egy chipgyártó vállalat felvásárlása felgyorsíthatja az OpenAI számára ezt az utat, ahogyan az az Amazon.com és az Annapurna Labs 2015-ös felvásárlása esetében is történt.

Az OpenAI valószínűleg szintén így fogja megoldani a problémát, a cég már átvilágított egy potenciális felvásárlási célpontot. De bárhogyan is döntsenek, egy egyedi chip megalkotása - felvásárlással együtt is - több éves projekt, és addig is függeni fognak más cégektől, például az Nvidiától és az AMD-től. Néhány nagy technológiai vállalat már évek óta saját processzorokat épít, korlátozott eredményekkel. A Meta egyedi chipekkel kapcsolatos eddigi erőfeszítései kudarcot vallottak, ami arra késztette a vállalatot, hogy egyes MI-chipjeinek selejtezésébe kezdjen. A Facebook tulajdonosa most egy újabb chipen dolgozik, amely mindenfajta típusu MI-munkára alkalmas lenne.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások