"Abba kellene hagyni a nyafogást az MI miatt" - mondja a BT digitális részlegének vezetője

"Abba kellene hagyni a nyafogást az MI miatt" - mondja a BT digitális részlegének vezetője

2023. november 15. 09:39, Szerda
A BT távközlési vállalat digitális és innovációs vezetője azt szeretné, ha a világ abbahagyná az arról szóló nyafogást, hogy a cudar mesterséges intelligencia munkanélkülivé teszi majd az embereket, mert a lovak sem panaszkodtak, amikor feltalálták az autókat.

Harmeen Mehta 2021 márciusában csatlakozott a vállalathoz, hogy vezesse a digitális átalakulással foglalkozó egységet, a BT Digital-t. Most egy interjúban arról beszélt, hogy a média csak a mesterséges intelligencia negatív kimeneteleire hegyezi ki a dolgokat. "A társadalom változik és a munkahelyek átalakulnak" - mondta a lapnak. "Nem tudom, mit éreztek a lovak, amikor feltalálták az autót, de nem panaszkodtak, hogy elveszítik a munkájukat; nem sztrájkoltak. Ez az evolúció része. Néhány munkahely megváltozik, néhány új jön létre, néhányra pedig már nem lesz szükség. Mehta szerint az Egyesült Királyság sajtója különösen kritikusan viszonyul a mesterséges intelligenciához, és úgy véli, hogy az Egyesült Államokban és Ázsia nagy részén a média sokkal inkább a lehetséges alkalmazásokra összpontosít.

"Az itteni média olyan szintű paranoiát kelt, amely megbénítja ezt az országot. - mondja Mehta. "Az elmúlt két évet azzal töltöttem, hogy megpróbáltam meggyőzni a cégemet arról, hogy az emberi intelligencia és a mesterséges intelligencia együtt tud működni." Mehta úgy véli, hogy az Egyesült Királyság az innováció terén csúnyán le van maradva az USA mögött, ahol olyan cégek működnek, amelyek az MI-fejlesztés élvonalába tartoznak, mint az OpenAI, az Amazon és a Microsoft. "Az Egyesült Királyság vezető szerepet tölt be a kutatásban, de le vagyunk maradva abban, hogy ezt bevételt hozó termékekké alakítsuk át" - jegyzi meg. "Nem tudjuk pénzzé tenni a saját agysejtjeinket."

A digitális vezető szavait később a vállalat PR-osai próbálták tompítani. "Harmeen egy metaforát használt, hogy rámutasson a lényegre. A múltban, a technológiai változások időszakaiban az emberek új készségeket szereztek, és végül új munkahelyek jöttek létre. Ezt szeretnénk mi is lehetővé tenni, amikor a jövőben az emberi és mesterséges intelligencia egymás mellett dolgozik majd a BT Csoportnál. Ebben az MI-átállásban szorosan együtt fogunk működni szakszervezeti partnereinkkel, ahogy mindig is tettük, különösen az elkövetkező években, amikor ez a változás lendületet vesz. A MyCampus platformunkon keresztül beépítjük a képességfejlesztést a programjainkba, hogy kollégáinkat felkészítsük a technológiai forradalom előnyeinek kihasználására, és az új MI-korszak élvonalába helyezzük őket."

Tehát a BT maga is egyfajta átalakuláson megy keresztül, amely magában foglalja az MI felkarolását, amelynek közeledését több ezer alkalmazott érezheti. Philip Jansen vezérigazgató májusban azt mondta: "Egy olyan vállalat számára, mint a BT, óriási lehetőség, hogy az MI segítségével hatékonyabbá váljunk. Tízezres csökkenés következik ebből a fajta automatizációból. Mi leszünk az MI hatalmas haszonélvezői." Az a gondolat, hogy a munkahelyeket veszélyezteti az MI, nem egy az újságírók által felvázolt disztópikus jövőkép. Elon Musk e hónap elején kereken kimondta, hogy a jövőben "nincs szükség ennyi munkahelyre". Az IBM elnök-vezérigazgatója, Arvind Krishna pedig arra számít, hogy középtávon mintegy 7800 munkahelyet válthat ki a vállalatnál a generatív mesterséges intelligencia.

Bár Mehta elfogadja, hogy a generatív mesterséges intelligencia alkalmazása számos munkakört érint majd a vállalatnál, arra bátorítja az embereket, hogy képezzék át magukat, hogy elkerüljék az állásvesztést. "A ma létező állások nem pontosan ugyanebben a formában fognak létezni a jövőben" - érvel. "Azoknak az embereknek, akik átképzik magukat, lesz munkájuk, akár ennél a vállalatnál, akár egy másiknál, míg azoknak, akik nem képzik át magukat, lehet, hogy nem lesz. Ez egyszerűen a társadalom fejlődésének része". Szerinte ezt a kihívást úgy kellene átfogalmazni, mint egy "társadalmi fegyverletétel", amely arra ösztönzi az embereket, hogy "ébredjenek fel, találják fel magukat újra, és készüljenek fel" - mondja Mehta, aki hozzáteszi: "Miért az én feladatom, hogy a vállalat minden egyes emberét relevánssá tegyem a jövő számára? Az ő felelősségük, hogy felkerüljenek a térképre, és az enyém, hogy lehetőséget teremtsek nekik erre. Két ember kell a tánchoz."

Véleménye szerint, ha Anglia valaha is vezető MI-hatalommá akar válni, az embereknek meg kell tanulniuk, hogy ne aggódjanak a technológia jelentette kockázatok miatt, hanem a benne rejlő lehetőségekre összpontosítsanak. "Az Egyesült Királyság nem lesz az MI központja, ha nem engedi, hogy a vállalatok alkalmazzák azt. Ez ugyan azt fogja jelenteni, hogy néhány hétköznapi munkahely megszűnik, de újfajta munkahelyek jönnek létre" - érvel. "Ez sokkal több innovációhoz vezethet, mert kevesebb időt töltünk majd e-mailek írásával, és több időt töltünk majd tényleges gondolkodással."

A nyilatkozat után a brit IT-piacot figyelő elemzőcég, a TechMarketView elnöke, Richard Holway megkérdezte a ChatGPT-t, hogy hány ló van ma a világon, és azt a választ kapta, hogy ez a mennyiség fele az autó elterjedése előtti mennyiségnek. "Ahelyett, hogy sztrájkoltak volna, inkább a vágóhídra mentek! Szóval ez valószínűleg mégsem olyan hülye hasonlat."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások