A Microsoft jött ki győztesként Altman kirúgásából

A Microsoft jött ki győztesként Altman kirúgásából

2023. november 21. 09:42, Kedd
Pénteken az OpenAI meglepetésszerűen kirúgta Sam Altman vezérigazgatót, amit Greg Brockman elnök és három vezető tudós lemondása követett. A lépés a kulcsfontosságú befektetőt és 49 százalékos kisebbségi tulajdonost, a Microsoftot is váratlanul érte, Satya Nadella vezérigazgató nagyon dühös lett. A leváltást Ilya Sutskever tudományos főmunkatárs szervezte meg, mivel aggályai voltak az OpenAI technológiája bevezetésének biztonságával és sebességével kapcsolatban. Az OpenAI igazgatótanácsa megpróbálta visszacsinálni a dolgot, tárgyaltak Altmannal arról, hogy visszatérne-e a vezetői posztra, de nem sikerült megállapodniuk. Az OpenAI az ex-Twitch-főnököt, Emmett Sheart nevezte ki ideiglenes vezérigazgatónak, míg a távozó Sam Altman a Microsofthoz igazolt. A kinevezés véget vetett a spekulációknak, hogy visszatérhet az OpenAI élére.

Alig telt el két nap az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman az iparágban sokkoló hullámokat keltő, meglepetésszerű kirúgása után, a cég igazgatótanácsa máris tárgyalásokat folytatott vele arról, hogy visszatérjen a vállalat vezérigazgatói posztjára. Altman jelentős változásokat szeretett volna a vállalat vezetésében, kezdve az igazgatótanács lemondásával. A The New York Times beszámolója szerint a tárgyalások az OpenAI befektetőinek nyomására indultak el, élükön a Microsofttal, amely 13 milliárd dollárt fektetett be a társaságba.


A volt vezérigazgató vendégkártyát kapott a korábbi munkahelyére való belépéshez

A kirúgás a technológiai világ minden részéről intenzív figyelmet vont magára, mert Altman népszerű volt mind a Microsoft vezetése, mind az OpenAI munkatársai körében. Eltávolítása sokként érte az alkalmazottakat, akik állítólag megdöbbenéssel hallgaták, amikor Ilya Sutskever, az OpenAI vezető tudósa egy összdolgozói értekezleten bejelentette a lépést. "Az igazgatótanács így teljesítette a nonprofit szervezet küldetése iránti kötelességét, amely annak biztosítása, hogy az OpenAI olyan AGI-t hozzon létre, amely az egész emberiség javát szolgálja" - mondta Sutskever az alkalmazottaknak a péntek délutáni rendkívüli értekezleten. Az OpenAI megalapítása óta az általános mesterséges intelligencia (vagy AGI) fejlesztésével foglalkozik, amely egy olyan hipotetikus technológia, amely képes lenne bármilyen szellemi feladatot elvégezni, amire egy ember képes, potenciálisan nagyszámú alkalmazottat helyettesítve a munkahelyén.

Az igazgatótanácsot meglepte a nagyvilág részéről érkező reakció, és a Microsofthoz hasonló befektetők is nyomást helyeztek rájuk, mert a befektetők nagy téteket tettek az OpenAI sikerére. Az Axios által szombaton megszerzett belső feljegyzésben az OpenAI COO-ja, Brad Lightcap utalt a kirúgás kezelésének kritikájára, és megerősítette, hogy Altmant nem a "pénzügyi, üzleti, biztonsági vagy biztonsági/adatvédelmi gyakorlatainkkal kapcsolatos visszaélések vagy bármi más miatt" rúgták ki. Mivel nyilvánvalóan nem történt jogi vétség, és a vállalaton belül széles körű támogatással bír - persze a jelenlegi igazgatótanács kivételével -, így szabaddá vált az út Altman visszatérése előtt, amennyiben úgy dönt, hogy elfogadja.


Sam Altman és Ilya Sutskever júniusban együtt szerepeltek a Tel Aviv University-n

Az OpenAI Altman kirúgását bejelentő blogbejegyzésében az igazgatóság azt írta, hogy Altman "nem volt következetesen őszinte az igazgatósággal folytatott kommunikációjában, ami akadályozta az igazgatóságot a feladatai gyakorlásában". Lightcap szombaton azt írta feljegyzésében, hogy az elbocsátás oka a "Sam és az igazgatóság közötti kommunikációs zavar" volt. A kirúgás hatására Greg Brockman, az OpenAI elnöke péntek délután szolidaritásból felmondott.

Több, az OpenAI bennfenteseit idéző forrás is arra utal, hogy a kirúgás oka Altman és az OpenAI vezető tudósa, Ilya Sutskever közötti, biztonsági kérdésekben és az OpenAI kereskedelmi irányvonala miatt kialakult kulturális összeütközés volt. Bennfentesek szerint a cégen belül nézeteltérések alakultak ki azzal kapcsolatban, hogy Altman milyen gyorsasággal szorgalmazta a kereskedelmi hasznosítást és a vállalat növekedését, Sutskever pedig a lassítás mellett érvelt. A források Kara Swisher riporternek elmondták, hogy az OpenAI november 6-i Dev Day rendezvénye - amelyen Altman a főszereplője volt a fogyasztóbarát termékeket népszerűsítő előadásnak - "fordulópont volt, Altman túl messzire és túl gyorsan nyomult". Ez a törés az alkalmazottak körében is megvan, akik 2022 előtt csatlakoztak azok inkább arra összpontosítanak, hogy a mesterséges általános intelligenciát biztonságosan, kellő védőkorlátokkal építsék fel, míg mások, akiket a ChatGPT sikere után toboroztak, inkább a Szilícium-völgyi startupok hagyományai szerint a gyors létrehozás és piacra dobás módszerében hisznek.

Megjelentek pletykák arról is, hogy valamilyen technológiai áttörés történt, amelyek felerősíthették a cégen belüli lassú/gyors szakadékot, ugyanis Sutskever társvezetője a "szuperintelligens" csapatnak, amelynek feladata, hogy kitalálja, hogyan lehet irányítani a hipotetikus szuperintelligens mesterséges intelligenciát. Az aggodalom itt nem feltétlenül az, hogy az OpenAI szuperintelligenciát fejlesztett ki - ami szakértők szerint valószínűtlen -, hanem az, hogy az áttörés további nyomást gyakorolhat egy olyan vállalatra, amely eddig is azért küzdött, hogy biztonságosan haladjon (non-profit ág), de pénzt is keressen (for-profit leányvállalatából). Altman nemrég azt is elmondta, hogy a GPT-5, amely feltehetően a GPT-4 erőteljes utódja lesz, már fejlesztés alatt áll.

Szeptember 29-én Sutskever azt tweetelte: "Az ego a növekedés ellensége".

Sutskever az OpenAI igazgatótanácsának tagja, és ő szervezte meg a kirúgást, amely Altmant és Brockmant is meglepetésként érte. Közös nyilatkozatukban Altman és Brockman azt mondták, hogy "megdöbbentette és elszomorította" őket a testület döntése. És nem ők voltak az egyetlenek, akiket megdöbbentett a hír. Ron Conway angyalbefektető a következőket írta: "Ami ma az OpenAI-nál történt, az egy olyan igazgatótanácsi puccs, amire 1985 óta nem volt példa, amikor az akkori Apple igazgatótanácsa kiszorította Steve Jobsot. Ez sokkoló; ez felelőtlenség; és nem tesz jót Samnek és Gregnek, illetve az OpenAI összes építőjének".

Altman szintén az igazgatótanács tagja volt, Brockman pedig az elnöki posztot töltötte be, így most már csak négy igazgatósági tag maradt. A három másik személy nem az OpenAI alkalmazottja: Adam D'Angelo, a Quora vezérigazgatója; Tasha McCauley, a RAND Corporation vezető kutatója; és Helen Toner, a Georgetown Center for Security and Emerging Technology stratégiai és alapkutatási támogatások igazgatója. Ha Altman visszatért volna az OpenAI-hoz, az ellehetetlenítette volna Sutskever pozícióját a vállalatnál, illetve kérdéses volt, hogy mások, mint Brockman és három további, szintén lemondott vezető OpenAI-kutató is visszatértek volna-e Altmannal együtt. Jakub Pachocki, a GPT-4 vezetője és az OpenAI kutatási igazgatója; Aleksander Madry, az MI kockázatokat értékelő csoport vezetője és Szymon Sidor, a nyílt forráskód kutatója volt.

Hétfőn az OpenAI több mint 700 alkalmazottja közül szinte mindenki felmondással fenyegetőzött egy levélben, amelyben az igazgatótanács lemondását, valamint Altman és a korábbi elnök, Greg Brockman visszahelyezését követelték. "Az Önök tettei nyilvánvalóvá tették, hogy képtelenek felügyelni az OpenAI-t" - áll az alkalmazottak levelében. "A Microsoft biztosított minket arról, hogy az új leányvállalatnál minden OpenAI-alkalmazottnak van helye, ha úgy döntünk, hogy csatlakozunk" - tették hozzá. Az igazgatótanács lemondását követelő levélben az alkalmazottak két új független igazgató kinevezését is követelték, például Bret Taylor, a Salesforce korábbi vezérigazgatója és Will Hurd, az Egyesült Államok korábbi képviselője személyében.

A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella igyekezett eloszlatni az OpenAI összeomlásától való félelmeket. Nadella a CNBC-nek adott interjújában elmondta, hogy nyitott arra, hogy a munkatársak az OpenAI-nál maradjanak, vagy a Microsofthoz jöjjenek. Azt mondta, hogy a ChatGPT-gyártó vállalat irányításán változtatni kell, függetlenül attól, hogy Altman hová kerül. Mindazonáltal a Microsoft sietett megkaparintani az OpenAI-t elhagyó legnagyobb nevek közül néhányat, köztük a társalapító Brockmant, hogy a kulcsfontosságú tehetségeket távol tartsa a riválisoktól, köztük a Google-től és az Amazontól, és eközben igyekezett stabilizálni a startupot, amelybe dollármilliárdokat fektetett.


Az új vezető szeptemberben a lassításról tweetelt, nem véletlen, hogy őt kereste meg az igazgatótanács

Az OpenAI újonnan kinevezett ideiglenes vezetője gyorsan elhárította azokat a spekulációkat, amelyek szerint az igazgatótanács a nagy teljesítményű MI-modellek biztonságával kapcsolatos vita miatt váltotta le Altmant. Shear ígéretet tett arra, hogy vizsgálatot indít az elbocsátás ügyében, új irányítást fontolgat az OpenAI számára, és folytatja az új technológiák elérhetővé tételét. Az OpenAI igazgatótanácsa kétségbeesésében a rivális Anthropic vezérigazgatóját is megkereste, és felvetette számukra a két cég esetleges egyesítését. Az Anthropic vezérigazgatója, Dario Amodei elutasította az ajánlatot.

Altman egy új, Microsofton belüli kutatócsoport vezérigazgatója lesz, és csatlakozik hozzá a többi távozó OpenAI-s kolléga, akik a leváltását követően léptek ki, közölte Nadella az X-en közzétett posztokban. Ezek közé tartozik Szymon Sidor és Jakub Pachocki vezető kutató. A SemiAnalysis nevű kutató- és tanácsadó cég hétfői jegyzetében azt írta, hogy az OpenAI nonprofit igazgatótanácsának minden olyan kísérlete, amely biztonsági aggályokból kifolyólag lassítani akarta a mesterséges intelligencia fejlesztését, visszafelé sült el. "Most a világ legnagyobb vállalatai, amelyek nem rendelkeznek egyértelmű felügyelettel/elkötelezettséggel a biztonságos és felelős AGI iránt, vezetői székben ülnek" - áll a jegyzetben.

Nem túl nehéz a kérdés, hogy a jövőben kit fog előnyben részesíteni a Microsoft: egy külső céget, amely biztonsági aggályok miatt esetleg visszafogja magát a legmodernebb technológia terén, vagy egy belső csapatot, amely bátrabb és gyorsabb végrehajtást ígér, hogy még erősebb modelleket szabadítson fel? A "lassításpártiak" talán már rádöbbentek, hogy Altman kirúgása nem állt összhangban az elképzeléseikkel. Altman a Microsoftnál minden szükséges erőforráshoz hozzá tud jutni, és talán több száz korábbi alkalmazottja is követi. A Microsoft is megkaphatja azt, amire igazán vágyik: közvetlenül irányíthatja azt, ami végül a világ legerősebb számítástechnikai technológiája lehet. És ami a legjobb az egészben, hogy ez nem került a redmondiaknak semmi olyanba, amit ne tudnának könnyedén megengedni maguknak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások