Még 2026-ban is a Qualcomm 5G modemjét fogja használni az Apple

Még 2026-ban is a Qualcomm 5G modemjét fogja használni az Apple

2023. november 20. 11:25, Hétfő
Az Apple továbbra is küzd egy olyan modem kifejlesztésén az iPhone-ok számára, amely kiváltaná a Qualcommtól vásárolt chipeket, és nagyon valószínű, hogy nem lesz kész addig, mire a kettejük közötti jelenlegi megállapodás lejár.

A cupertinói vállalat régi törekvése, hogy önállósítsa magát a mobilchipek terén. Szeptemberben meghosszabbították a Qualcommal kötött megállapodásukat, úgyhogy az biztos hogy az Apple a 2024-ben, 2025-ben és 2026-ban bevezetett okostelefonok esetében a Snapdragon 5G modem RF rendszereit fogja használni. Ez év elején az Apple még úgy készült, hogy 2024 végére vagy 2025 elejére elkészülnek a saját gyártású modemchipek tervei, de a cég most valószínűleg lemarad erről a célról.

Tehát egy saját készítésű szilícium rendelkezésre állása nem valószínű 2025 vége vagy 2026 eleje előtt, ami az Apple és a Qualcomm meghosszabbított megállapodásának utolsó éve. Ez nagyon az utolsó időpont, ha a vállalat biztosítani akarja, hogy időben elindulhasson a tömeggyártás. Nem világos, hogy mi vezetett a legutóbbi késésekhez, de a Qualcommal kötött megállapodás meghosszabbítását követő Wall Street Journal szerint az Apple egyszerűen alábecsülte a saját modem tervezésének bonyolultságát. Azt feltételezik, hogy a vállalatot elkábította az Arm-alapú System-on-Chip (SoC) tervezésének sikere, és azt hitték, hogy ezt a bravúrt könnyedén megismételhetik egy hálózati chip esetében is. A modemeknek azonban számos összetett vezeték nélküli specifikációnak kell megfelelniük ahhoz, hogy zökkenőmentesen kapcsolódjanak a világ különböző mobilhálózataihoz.

Mindez annak ellenére történik, hogy az óriáscég még 2019-ben lenyelte az Intel 5G modemüzletágát, miután a processzorgyártó kivonult ebből az ágazatból. Az Apple 1 milliárd dollárért körülbelül 2200 Intel-munkavállalóhoz és rengeteg szellemi tulajdonhoz jutott hozzá. De az Apple-nek arra is ügyelnie kell, hogy ne sértse meg a Qualcomm szabadalmait, ami lassíthatja a tervezési erőfeszítéseket. Ráadásul maguk a mobilszabványok is mozgó célpontot jelentenek, mivel folyamatosan fejlesztik és frissítik őket.

A Qualcomm a 2023-as pénzügyi év negyedik negyedévére vonatkozó eredménybeszámolója során bejelentette, hogy 2026 folyamán várhatóan 20 százalékos részesedést jelentő modemchipek egy részét fogja szállítani az Apple-nek, de ez a szám az Apple szilíciummal kapcsolatos bejelentett késések fényében magasabb is lehet. Mindazonáltal egyértelműnek tűnik, hogy az Apple előbb-utóbb áttér egy saját, házon belül gyártott dizájnra, mivel a vállalat stratégiája az egyetlen gyártóhoz való kötődés elkerülése. A korábbi várakozások szerint a chip leszállítása csak 2026-ra várható, így az Apple-nek elég ideje lesz arra, hogy a lapkájuk elég jó minőségű legyen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások