450 mm-es chipalapanyagokat fejleszt az Intel

450 mm-es chipalapanyagokat fejleszt az Intel

2001. április 30. 14:59, Hétfő
[EBNews] Az Intel Corp. napokban megerősített 2001-es évi, kutatási és fejlesztési célra szánt 4,2 milliárd dolláros keretét többek között egyedülálló, 450 mm-es szilíciumalapanyagok kifejlesztésére, illetve az azokból való chipgyártás előkészítésére költi.

Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója az elmúlt héten részletesen beszámolt a cég azon terveiről, amelyek a 4,2 milliárd dolláros R&D (Research & Development - Kutatás és Fejlesztés) keret elköltésével kapcsolatosak. "Kutatási munkáink jelenleg a 450 mm-es szilíciumostyák kifejlesztésére összpontosulnak, olyan kutatásokkal pedig már elkészültünk, mint a 30 nm-es tranzisztorok kifejlesztése" - mondta Craig Barrett az összegyűlt elemzőknek. "Jelenleg még a 300 mm-es szilíciumostyákkal való chipgyártásra is csak néhány óriáscég készült fel."


Craig Barett
Az Intel-vezető kihangsúlyozván a cég elkötelezettségét a kommunikációs üzletág felé közölte, hogy az R&D keret 30%-kerül etéren felhasználásra, és elsősorban vezetéknélküli kliensek, hálózati processzorok és otthoni célra szánt Ethernet megoldások kifejlesztésére fordítja a cég. Az 1,7 GHz-es Pentium 4 drasztikusan lecsökkentett áráról kérdezve Paul Otellini, a társaság ügyvezető elnöke és általános menedzsere elmondta, hogy "A cég legelső feladata a Pentium III vonal helyettesítése az új Pentium 4 processzorokkal." "A 2 GHz-es processzorok megjelenésével ismét magasabb árszintet szeretnénk fenntartani."

A Microsoft Windows XP megjelenése az első olyan Intel-Microsoft együttműködés alappillére lesz, amely során a két cég együtt népszerűsíti új termékeit. "Alaposan megvizsgáltuk az XP-t" - mondta Otellini. "Nagyszerű felhasználói felülete van, és a Web képességei is elismerésre méltóak. A Windows XP nagyszerűen alkalmas a Pentium 4 processzorokban rejlő képességek kihasználására."

A PC-ipar helyzetével kapcsolatos kérdésekre Barrett az felelte, "Ezek nem örömteli időszakok az ipar számára, de nincs ok arra, hogy azt higgyük, a megszokott évi 16-17%-os növekedés az idén nem fog végbemenni, a szokásos ideiglenes visszaesésekkel természetesen."

Az Intel szerint az Internet vezető ága lesz a számítástechnikai iparnak, de emellett a PC-kéziszámítógép kapcsolat is erősodni fog, és jelentős előnyökkel szolgál majd. Barrett elmondása szerint a Pentium 4 CPU kereslete várhatóan igen nagy lesz, különösen az olyan külföldi piacokon, mint Kína.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások