Hat év börtönt kapott egy internetes zaklató

Hat év börtönt kapott egy internetes zaklató

2023. december 26. 09:47, Kedd
Kevesebb, mint a felére csökkentették annak a holland férfinak a büntetését, akit 13 évre ítéltek egy kanadai lány szexuális zsarolásáért, aki később öngyilkos lett.

Aydin Cobant egy kanadai bíróság 2022-ben bűnösnek találta Amanda Todd megzsarolásában és zaklatásában. Amanda 15 évesen halt meg, hetekkel azután, hogy a férfi közzétette azt a videót, amelyben részletesen leírja hogyan kínozta őt éveken át az interneten. Cobant visszaküldték Hollandiába, hogy letöltse büntetését, és egy amszterdami bíróság most csökkentette azt. Ítéletében a bíróság kifejtette, hogy a holland igazságszolgáltatási normáknak való megfelelés érdekében a kanadai büntetést hat évre változtatta.

Coban 2009 novemberében, 13 éves korában kezdte el célba venni Amanda Toddot a közösségi médiában, és hamis fiókokat használva arra csábította, hogy webkamerán keresztül szerepeljen előtte. Ha a lány nem egyezett bele a folytatásba, azzal fenyegette meg, hogy meztelen képeket küld róla a barátainak és a családjának. A férfi 2012 februárjáig folytatta az internetes zaklatást. Amanda kilencperces videóját, amelyet még ugyanebben az évben tettek közzé a YouTube-on, több millióan nézték meg. A lány öt héttel később, október 10-én meghalt. A videója Kanadában vitát váltott ki az online zaklatásról, és a róla készült fotók is kikerültek az internetre.

Bár csak 10 évvel később ítélték el Brit Columbiában, Cobant már 2014-ben letartóztatták a holland hatóságok, és 2017-ben 10 évre és nyolc hónapra börtönbe zárták. Bűnösnek találták abban, hogy több tucat fiatal nőt és számos férfit zsarolt és zaklatott az interneten, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, valamint Kanadában. Az Amanda Toddot ért internetes zaklatása nem volt része a hollandiai eljárásnak, mivel a kanadai ügyészek külön eljárást indítottak ellene, azzal a feltétellel, hogy ezt követően visszaküldik Hollandiába, hogy letöltse büntetését. A kanadai ügyészek nem emeltek vádat ellene a lány halála miatt, de a bíró megállapította, hogy az általa okozott "mélységes sérülés" mentális egészségügyi problémákhoz és depresszióhoz vezetett.

A bíró ítéletében elmondta, hogy Coban 700 üzenetet küldött neki. Nemcsak folyamatosan fenyegetőzött, hanem "Amandát ábrázoló gyermekpornográfiai anyagokat terjesztett Amanda közösségének tagjai, köztük barátai, társai, családja és az iskola személyzete számára". Miután a brit kolumbiai bíróság 13 évre ítélte, visszatoloncolták Hollandiába, és az amszterdami bíróságot bízták meg az ítélet holland normákra való átváltoztatásával. Az ügyészek négy és fél évet kértek, míg Coban ügyvédje szerint legfeljebb hat hónap érdemel. A most bejelentett hatéves büntetés magasabb, mint amit az ügyészek kértek, és még mindig lehet fellebbezni ellene.

Amanda Todd édesanyja, Carol Todd a CBC kanadai közszolgálati műsorszolgáltatónak elmondta, hogy azt szerette volna, ha Coban a teljes kanadai büntetést letölti, de elfogadta, hogy a holland jogrendszerhez igazodva lerövidítik azt. "Egészen jól érzem magam a mai hatéves büntetéssel, mert volt rá esély, hogy a konverziós ítélethirdetés akár nulla is lehetett volna" - mondta Todd asszony. Azt is elmondta, hogy soha nem lesz teljes igazságtétel a lánya halála miatt, de reméli, hogy története felhívta a figyelmet a cyberbullyingra. "Erre szükség van ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy egy újabb (ehhez hasonló) eset előfordulhasson" - mondta Carol Todd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások