Intel: késnek a 0,13 mikronos új chipek?

Intel: késnek a 0,13 mikronos új chipek?

2001. május 3. 00:59, Csütörtök
Különböző források szerint nagyon valószínű, hogy az Intel cég új, 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő Pentium 4-es Northwood, valamint 1,26 GHz-es, Tualatin magos Pentium III processzorai az eredetileg tervezett időpontokhoz képest csak három-négy hónapos késéssel jelenhetnek majd meg a piacon.

A wiltoni székhelyű SVG Lithography cég képviselői ugyanis a napokban hivatalosan is bejelentették, hogy akár négy hónapot is késhet a 193 nanométeres hullámhosszú litografikus technológiát használó Mirascan V rendszerek szállítása, mely rendszer az Intel 0,13 mikronos chip gyártósorának egyik legfontosabb eleme, így a gyártórendszer megjelenési késedelme az Intel új chipjeinek megjelenési időpontjára is negatívan hathat.

Az Intel számára rendkívül fontos lenne a 0,13 mikronos gyártási technológiákra való mihamarabbi áttérés, hiszen a cég csak ily módon tud majd kisebb csíkszélességű, nagyobb frekvenciájú és egyben alacsonyabb gyártási költségek mellett gyártható új processzorokat előállítani. Az Intel tervei szerint az új gyárakban nemsokára már kizárólag az új technológiával készülő processzorokat fogják gyártani, de idővel a régebbi üzemekben is áttérnek majd a 0,13 mikronos csíkszélességű chipek gyártására.

Az SVG Lithography cég vezetői a tavalyi év folyamán jelentették be, hogy sikerült egy több mint 100 millió dolláros szerződést aláírniuk egy "nagy mikroprocesszor-gyártó céggel", mely a szakértők szerint egyértelműen a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel. Az Intel különböző üzemeiben egyébként már korábban is számos SVG által gyártott rendszert helyeztek üzembe, így a Mirascan V rendszer csak egy újabb SVG rendszert jelentene a sorban.

Az Intel szóvivői nem kívánták megerősíteni a 0,13 mikronos csíkszélességű új Intel processzorok megjelenési időpontjának csúszásával kapcsolatos híreszteléseket, elmondásuk szerint az első ilyen új Intel chipek valamikor az idei év közepén láthatnak majd napvilágot. A kezdeti időkben az Intel hillsboroi Fab 20-as, valamint a chandleri Fab 22-es gyártóüzemében készülnek majd az első 0,13 mikronos chipek, melyek Tualatin magos Pentium III-as chipek lesznek, majd ezt követően az idei év utolsó negyedévében várható a P4-es Northwood processzorok debütálása.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások