Egy év alatt 22 százalékkal drágult a chipgyártás

Egy év alatt 22 százalékkal drágult a chipgyártás

2024. január 25. 10:17, Csütörtök
A félvezetőipar növekedése jelenleg szinte kizárólag a drágább termékekből származik, nem pedig a nagyobb gyártási mennyiségekből. A TSMC átlagos ostyaára egy év alatt 22%-kal ugrott meg, a 3 nm-es ostyák szállítása a vállalat bevételeinek 15%-át teszi ki.

A chipek iránti kereslet mostanában nem éppen rekordmagas, de az iparági visszaesés ellenére a TSMC 300 mm-es ostyáinak átlagos eladási ára a negyedik negyedévben 6611 dollárra emelkedett, ami 22%-os növekedést jelent egyetlen év alatt - vette észre Dan Nystedt elemző, aki ezt a növekedést a TSMC N3-as (3 nm-es osztályú) feldolgozási technológiájának felfutásának tulajdonítja. Stacy Rasgon, a Bernstein Research munkatársa arra is rámutat, hogy a félvezetőipar növekedése mostanában többnyire az árak emelkedéséből származik, nem pedig a leszállított processzorok számának növekedéséből.

A TSMC ostyaszállításai sok tekintetben éppen ezt bizonyítják: a világ első számú öntödéje 2023 negyedik negyedévében 2,957 millió 300 mm-es egyenértékű ostyát szállított, ami a 2022 negyedik negyedévi 3,702 millióhoz képest meredek csökkenést jelent, és 2020 óta először kerül hárommillió alá. Az árbevétel azonban csak kismértékben esett. A TSMC nettó árbevétele 2023 negyedik negyedévében 19,62 milliárd dollárt ért el, ami 1,5%-os csökkenést jelent a 2022 negyedik negyedévi 19,93 milliárd dollárhoz képest, annak ellenére, hogy az ostyaszállítások 20,1%-kal csökkentek. Eközben - ahogy Nystedt megfigyelte - egy feldolgozott 300 mm-es TSMC ostya átlagára 2023 negyedik negyedévében elérte a 6611 dollárt, szemben a 2022 negyedik negyedévi 5384 dollárral. Ennek oka a TSMC N3-alapú ostyaszállításainak növekedése a kiemelt vevői, köztük az Apple számára.


Egyes elemzők becslései szerint a TSMC akár 20 000 dollárt is elkérhet egy N3-as technológiával feldolgozott ostyáért, és bár ez a szám nem biztos, hogy teljesen pontos, mivel a TSMC árajánlatai számos tényezőtől függnek. A lényeg az, hogy a TSMC többet kér az N3-as technológiáért, mint az N4/N5-ös vagy N6/N7-es feldolgozási technológiákért. Stacy Rasgon, a Bernstein Research amerikai félvezetőkkel és félvezető-tőkeeszközökkel foglalkozó vezető elemzője szerint a legújabb node-okon feldolgozott ostyák megemelt árai felelősek szinte teljes mértékben az elmúlt évek szinte félvezetőipari növekedéséért. "Mennyire járult hozzá az árképzés a félvezetőipar növekedéséhez az elmúlt években?" - tette fel teoretikusan a kérdést Rasgon. "Meglepődne, ha megtudná, hogy a válasz majdnem kizárólagosan?"

Röviden, az újabb node technológiák egyre drágábbak lesznek. A Rasgon jelentéséből kiderül, hogy miközben a leszállított chipek (egységek) száma 2019 és 2023 között valójában csökkent, az átlagos eladási ár óriási mértékben emelkedett, ami a chipgyártók számára nagyobb bevételnövekedést eredményez. A drágább node-okról szólva meg kell jegyezni, hogy a TSMC 2023. negyedik negyedévi ostyaárbevételének 15%-a származott az N3 technológiával feldolgozott ostyákból, míg az N5 és N7 technológiák 39%-kal, illetve 17%-kal járultak hozzá. Pénzben kifejezve az N3 technológia 2,943 milliárd dollárt hozott a TSMC-nek, az N5 technológia 6,867 milliárd dollárt, az N7 technológia pedig 3,3354 milliárd dollárt. Összességében a TSMC fejlett technológiai csomópontjai (N7, N5, N3) a teljes ostyabevétel 67%-át tették ki. Ezen túlmenően egy tágabb kategória, amely magában foglalja az összes FinFET-alapú folyamattechnológiát, a vállalat ostyaeladásainak 75%-át tette ki.


A nyereség háromnegyede a legfejlettebb technológiákkal gyártott szilíciumból jön

Érdekes megjegyezni, hogy az okostelefonokban és a nagy teljesítményű számítástechnikai alkalmazásokban használt rendszerchipek (System on Chip, SoC, ez a TSMC által a játékkonzoloktól a PC-kig, a hálózati chipektől az adatközpontokba szánt processzorokig terjedő termékkörre alkalmazott gyűjtőfogalom) bevételi részesedése azonos volt, mindkettő 43%-ot tett ki. Ez eltér a TSMC elmúlt évekbeli szállításaitól, ahol az okostelefonos SoC-k domináltak. Az autóipari chipekből származó bevétel 5%-ot tett ki, és az Internet-of-Things chipek szintén 5%-kal járultak hozzá az eredményhez.

A TSMC N3 szállításaival kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy az Apple - amely valószínűleg az N3 fő vásárlója - 3 nm-es processzorokat használ mind az iPhone 15 Pro okostelefonjaihoz, mind a MacBook Pro laptopjaihoz. Ez egy kicsit eltér a szokásos taktikától, miszerint először a mobiltelefonoknál alkalmazzák a csúcstechnológiás node-ot, majd később kerül be a PC-kbe. Persze ez jó hír a TSMC számára, mivel több csúcstechnológiával feldolgozott ostyát tud eladni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások