Kínának nagyon kellenek az 5 nanométeres chipek

Kínának nagyon kellenek az 5 nanométeres chipek

2024. február 6. 22:37, Kedd
A kínai chipgyártás óriása, az SMIC már idén meg akarja kezdeni a következő generációs okostelefon-processzorok legyártását, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok igyekszik korlátozni a fejlett technológiák fejlesztését.

Az ország legnagyobb chipgyártója, az SMIC Sanghajban új félvezető gyártósorokat állított össze a Huawei technológiai óriás által tervezett chipek tömeggyártására. Ez a terv támogatja Peking chip-önellátási céljait, mivel Joe Biden elnök kormánya októberben nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva megszigorította a fejlett chipgyártó berendezésekre vonatkozó exportkorlátozásokat. Az Egyesült Államok Hollandiával és Japánnal együtt azon is dolgozik, hogy megakadályozza Kína hozzáférését a legújabb chipgyártó eszközökhöz, például a holland ASML gyártó cég gépeihez.

Az SMIC célja, hogy az amerikai és holland gyártmányú berendezések meglévő állományát miniatürizáltabb, 5 nanométeres chipek gyártására használja fel. A gyártósoron a Huawei HiSilicon egysége által tervezett Kirin chipek készülnek majd, amelyeket a Huawei prémium okostelefonjainak új változataihoz szánnak. Bár az 5 nanométeres chipek egy generációval elmaradnak a jelenlegi 3 nanométeres csúcstechnológiájú chipektől, a lépés azt mutatja, hogy a kínai félvezetőipar az amerikai exportellenőrzések ellenére is fokozatosan fejlődik. Az új 5 nm-es node-dal a Huawei jó úton halad a legmodernebb kütyüi és adatközponti chipjeinek frissítése felé.

A Huawei meglepte az iparágat és az elemzőket a fejlődésével, amikor augusztusban piacra dobta Mate 60 Pro prémium okostelefonját, amelybe 7 nm-es processzor van beszerelve. A Canalys kutatása szerint a telefon segített neki abban, hogy a negyedik negyedévben közel 50 százalékkal növelje a szállítások mennyiségét hazai terepén, mivel nagy sikert aratott a fogyasztók körében. Ha a kihozatali arányt elég sikeresnek ítélik az SMIC-nél, akkor a Huawei legerősebb mesterséges intelligencia processzorát, az Ascend 920-at is 5 nm-en fogják előállítani, csökkentve a kínai alternatív MI-chipek és az Nvidia nagyon keresett grafikus feldolgozó egységei közötti szakadékot.

Eközben a SMIC növelte jelenlegi 7 nm-es gyártási kapacitását, hogy több Kirin chipet és GPU-t tudjon gyártani. A Huawei 7 nm-es Ascend 910b chipjét elemzők és iparági szakértők az Nvidia piacvezető MI-processzorainak legígéretesebb alternatívái között tartják számon. A fejlettebb chipek létrehozására való törekvés azonban többletköltségekkel jár. A SMIC 40-50 százalékkal többet kér az 5 nm-es és 7 nm-es csíkszélességen készült termékeiért, mint a tajvani TSMC ugyanezen gyártási eljárásoknál. Ugyanakkor a SMIC hozama - vagyis a vevőknek szállítható, elég jónak ítélt chipek száma - kevesebb mint egyharmada a TSMC-ének.

"Lehet, hogy ez csak egy demonstráció a Huawei és az SMIC részéről, hogy megmutassák a kínai kormánynak, hogy meg lehet csinálni?" - mondta Douglas Fuller, a kínai félvezetőipar szakértője. "Ha a pénz nem számít, akkor ez megtörténhet." A 7 és 5 nm-es chipgyártó sorok olyan gépekből állnak, amelyeket a SMIC azelőtt vett, mielőtt korlátozások sújtották volna. A gyár az ASML tavaly szállított litográfiai gépeivel is büszkélkedhet. A holland kormány nemrégiben visszavonta a legfejlettebb gépek némelyikének kiviteli engedélyét, ami megakadályozta, hogy az ASML Kínába értékesítsen.

"A SMIC a termelésbővítés jelentős akadályaival néz szembe, miután az USA és szövetségesei megszigorították a fejlett chipgyártó berendezésekre vonatkozó exportkorlátozásokat" - mondta egy, a vállalathoz közel álló személy. "Mégis, a kínai chipipar sorsa és technológiai fejlődése az elkövetkező években a SMIC ezen gyártósorain múlik".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások