A Rambus elveszítheti a Samsung jogdíjait

A Rambus elveszítheti a Samsung jogdíjait

2001. május 10. 15:54, Csütörtök
[EETimes] A richmondi (USA) bíróság múltheti döntése alapján az Infineon Technologies nem sértette meg a Rambus Inc. szabadalmait az SDRAM és DDR-SDRAM memóriák gyártásával. Az itélet fényében a DRAM piacvezető Samsung könnyen a Rambus ellen fordulhat.

A koreai elektronikai óriás Samsung, amely egyébként a világ legnagyobb DRAM-gyártója, a Micronnal, az Infineonnal és a Hyundai-jal ellenben hajlandó volt jogdíjat fizetni a cég által legyártott és eladott SDRAM és DDR-SDRAM memóriamodulok után. Az Infineon pergyőzelmével a DRAM-óriás Samsung azonban könnyen úgy dönthet, a jövőben nem fizet jogdíjat a Rambusnak, mivel a bíróság megállapította, hogy a Rambus efféle igényei nem is jogszerűek.

A Samsung, akárcsak a többi Rambussal együttműködő memóriagyártó 0,75%-os jogdíjat fizet minden eladott SDRAM árából, a DDR-SDRAM hasonló jogdíja pedig 3,5%. Az Infineon jogászai azonban olyan információk birtokába jutottak a Rambus - Infineon per nyomán, amely arra enged következtetni, hogy a Samsungnak joga van megtagadni a jogdíj fizetését abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy az alkalmazott szabadalmak nem tartoznak a Rambus birtokába.

A szakértők szerint az efféle szerződésekben általában szokott lenni hasonló záradék, amely a jogdíjat fizető cég érdekeit védi arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy a jogdíjkövetelés alaptalan. Ezek a szerződési pontok földrajzi területek alapján szét vannak választva, így a jelen bírósági döntés alapján az USA-ban eladott SDRAM és DDR-SDRAM memóriák után nem kellene fizetnie a Samsungnak. Mivel azonban a Rambus fellebbezett a bíróság itélete ellen, a Samsung kérdése egyelőre nyitott marad.

Pontosan egyelőre azt sem tudni, hogy a Samsung fel akarja-e mondani a szerződést a Rambus - Infineon per eredménye miatt, vagy sem. Annyi mindenesetre biztos, hogy amennyiben a Samsung visszamondja a jogdíjak fizetését, a Rambus komoly bevételkiesésre számíthat, mert a piacvezető Samsung óriási pénzeket hozott a Rambus konyhájára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások