Gyorsan terjed a Homepage vírus

Gyorsan terjed a Homepage vírus

2001. május 10. 15:56, Csütörtök
[Register] A Homepage nevű új, internetes féregprogram ismét, immár sokadszor világított rá a vállalatok vírusvédelmének hatástalanságára, de a vírus ezenkívül megkérdőjelezte az antivírus szoftverek hatékonyságát is.

A Homepage egy internetes féregprogram, amely a Visual Basic Script Worm Generator víruskészítő szoftverrel készült, amellyel többek között az Anna Kournikova féregprogramot is készítették. A Homepage vírus rendkívül gyorsan terjed, de szerencsére nem végez pusztítást.

Alex Shipp, az e-mailek megbízásból történő vírusellenőrzésével foglalkozó MessageLabs antivírus technikusa szerint "A legtöbb vírusölő szoftver nem ismeri fel a férget, még heurisztikus keresés alkalmazásával sem," és ez az oka a gyors terjedésnek. Az antivírus szoftvereket készítő társaságok egyébként feltehetően már elkészültek a vírus felismeréséhez és eltávolításához szükséges frissített vírusdefiníciós fájlokkal.

A MessageLabs egyébként a Network Associates, a Trend és a Symantec antivírus szoftvereit alkalamazza, de Shipp lemondása szerin egyedül a Network Associates-féle McAfee ViruScan ismerte fel frissítés nélkül a féregprogramot. Bár a frissítések már készen vannak, azok feltelepítéséig a felhasználók gépei továbbra is ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

A Homepage vírus a szokásos víruskörnyezetbe illik, mivel e-mail útján terjed. A weblapajánlást tartalmazó e-mail megnyitásakor egy csatolt fájl képében érkezik a vírus, amely Visual Basic programozási nyelven készült. A csatolt fájlban rejtőző vírus ezután négy pornóoldal egyikére irányít bennünket. A folytatás szintén szokványosnak mondható, mert a vírus a címjegyzékben szereplő e-mail címek mindegyikére továbbítja magát, biztosítva ezáltal a gyors terjedést.

A Messagelabs néhány óra leforgása alatt mintegy 21000 vírusos e-mailt talált, vagyis minden ötvenedik levél volt fertőzött a féregprogrammal. A vírus negatív hatással van az internet sebességére is, így a féregprogram azok számára is kellemetlenséget okozhat, akik meg sem fertőződtek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások