Beszélő autósszettet készít a Siemens

Beszélő autósszettet készít a Siemens

2001. május 17. 05:25, Csütörtök
[IDG] A német Siemens AG vezetéknélküli kommunikációs részlege olyan új, kéznélküli mobiltelefon autósszett kiadását tervezi, amely a világon elsőként felolvassal a vezetőnek a hívófél, vagy SMS szöveges üzenetek küldőjének nevét.

A "Car Kit Professional Voice II" nevet viselő eszköz a Siemens tervei szerint még ebben a negyedévben kapható lesz Európában, ára pedig 300 dollár körüli lesz, közölte Michael Leyer, a Siemens Information and Communication Mobile részlegének egyik vezetője.

Az eszköz működése viszonylag egyszerűnek mondható, más kérdés természetesen, hogy az ötlet megvalósítása komoly fejtörést okozhatott a Siemens szakembereinek. Az új, beszélő autósszett amint hívás érkezik a vezető mobiljára, hangosan felolvassa a hívó személy nevét. SMS üzenetek érkezésekor az eszköz a szöveges üzenet feladóját tudatja a felhasználóval. Miután a vezető eldöntötte, hogy fogadja-e a hívást, vagy elolvassa-e a levelet, az autósszett szóbeli utasítással vehető rá a megfelelő lépés elvégzésére.

"Európaszerte egyre több olyan törvény születik, amely tiltja a mobiltelefonok használatát vezetés közben" - mondta Leyer. "Az új termékünk segítségével biztosítható az, hogy a felhasználónak ne kelljen semmihez sem nyúlnia vezetés közben. Ez az eszköz igazi újítása, vagyis az, hogy a vezető minden lehetséges funkciót elérhessen beszéd segítségével."

Leyer szerint az új szett továbbfejlesztett beszédfelismerő rendszerrel lett ellátva, amely sokkal összetettebb feladatok ellátására is alkalmas, mint a jelenlegi megoldások. A beszédfelismerő rendszer, amellyel többekközött hívást kezdeményezhetünk, és fogadhatunk vagy elutasíthatunk bejövő hívásokat, egyelőre angol, német és francia nyelvű változatokban lesz elérhető.

A Siemens új S45 GPRS rendszerű telefonjának felhasználói a telefon autósszetthez való csatlakoztatásával aktíválják a kéznélküli vezérlést. A beszélő autósszett ugyanazt a csatlakozót illetve kábelt alkalmazza, amellyel az akkutöltés, és a laptopokkal való kommunikáció is lebonyolódik. A szett a Siemens jövőbeli telefonjaival is kompatibilis lesz.

Az új eszköz meglepő módon az Egyesült Államokban nem lesz kapható, Leyer elmondása szerint az ott használt, európaitól eltérő mobilszabvány miatt. Leyer közölte, hogy az USA-ban a jövőben esetlegesen megjelenő hasonló rendszerek kiadásának kérdése egyelőre megfontolás tárgyát képezi.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások