IBM AFC merevlemez technológia

IBM AFC merevlemez technológia

2001. május 22. 02:39, Kedd
Különböző források szerint az IBM ehéten egy olyan új merevlemez-technológia bemutatására készül, melynek segítségével a jövőben jelentősen nagyobb kapacitású merevlemezek lesznek gyárthatóak.

Az elmúlt öt évben a kiskereskedelemben kapható winchesterek kapacitása megsokszorozódott, és manapság a korábban még elképzelhetetlenül nagy kapacitásúnak tartott merevlemezek ára is elég barátságos. A szakértők eddig úgy gondolták, hogy a merevlemezek piacán legfeljebb még öt évig tartható a közelmúltban megtapasztalt rohamos fejlődés, mert a mai winchestergyártási technológiákban már csak annyi tartalék van, hogy öt éven belül komoly fizikai korlátokba ütköznek majd. Az IBM az új fejlesztéseivel éppen ennek megcáfolására törekszik.

Az IBM által ehéten bemutatandó újdonság az úgynevezett AFC (antiferromagnetically-coupled), vagy egyesek által "tündérpornak" is nevezett adathordozó anyagszerkezet, mely lényegében egy vékony ruténium réteget jelent a merevlemezekben forgó lemezeken, és melynek segítségével a kutatók szerint sokkal nagyobb adatsűrűség érhető el.

Jim Porter, a különböző adattároló berendezésekkel foglalkozó Disk/Trend cég elnöke az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy szerinte az AFC technológiával készülő új merevlemezek ára várhatóan nem lesz sokkal magasabb a jelenlegi merevlemezek áránál, mert az AFC esetében egy viszonylag olcsó trükkel sikerült megnövelni a kapacitást, és nincs szükség újabb drága lemezek, vagy olvasófejek integrálására.

Az AFC előtti merevlemezek átlagosan 20 gigabit adatot tudtak eltárolni egy négyzetcolon, míg az AFC-vel technológiával készülő új merevlemezek hasonló adata már 25,7 gigabit, azonban ne felejtsük el, hogy ez az AFC-nek csak az első generációja, és a közeljövőben újabb fejlesztéseket hajtanak majd végre az AFC-n. Érdekesség, hogy az első AFC-s IBM Travelstar merevlemezek már körülbelül három hete forgalomba kerültek, ennek ellenére az IBM különböző okokra hivatkozva csak ehéten fogja hivatalosan is bejelenteni az új technológiát.

Currie Munce, az IBM kutatási és fejlesztési részlegének igazgatója elmondta, hogy az AFC technológia alkalmazásával 2003 körül már akár a 100 gigabit/négyzetcol adatsűrűség is elérhető lesz, ami az asztali számítógépek esetében 400 GB-os, a hordozható gépek esetében pedig 200 GB-os kapacitású winchestereket eredményez, ezenkívül az IBM Mircodrive kapacitása is eléri majd a 6 GB-ot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások