Megoszló vélemények övezik az IBM új merevlemez-technológiáját

Megoszló vélemények övezik az IBM új merevlemez-technológiáját

2001. május 31. 05:18, Csütörtök
[ZDNET] Az IBM az elmúlt héten egy újfajta adattárolási technológiát jelentett be, amelyet a társaság már el is kezdett alkalmazni legújabb merevlemezeiben. Egyes elemzők, na meg a konkurencia szerint azonban a technológia nem jelent valódi áttörést.

Az IBM nemrég bejelentette, hogy kifejlesztett egy új adattárolási technológiát, amely segítségével a merevlemezek adatsűrűsége és kapacitása tovább nőhet. A "Pixie Dust" (tündérpor) elnevezésű technológia, amely segítségével mágneses instabilitás nélkül növelhető a merevlemez-kapacitás, a társaság legújabb Travelstar merevlemezeiben már meg is található.

Egyes szakemberek, valamint a konkurencia szerint azonban a technológia jelentőségét és képességeit eltúlozza az IBM. A merevlemezek adatsűrűségének növelését a cégek a mágneses adathordozó szemcseméretének, valamint az adatbitek fizikai méretének lecsökkentésével érik el. A technológia azonban elért egy olyan szintre, ahol mindez nem fokozható tovább, mert az egymáshoz túlságosan közel kerülő adatbiteket tároló cellák egymásra hatásának következményeképp az adat meghibásádásának esélye vészesen megnő.

Az IBM Pixie Dust technológiájának alkalmazásával a társaság szerint akár 400 GB-os kapacitású asztali merevlemezek is készíthetőek, de a CompactFlash kártyák kapacitása is megnőhet akár 6 GB-ra is. John Moen, a galvestoni (Texas) GraphicMaps digitális térképeket készítő cég tulajdonosa ennek ellenére úgy gondolja, számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni. "Nem tudom elképzelni, hogy 20, 30, vagy 40 GB-nál több helyre legyen szükség - ez óriási kapacitás" - mondta Moen. "Mi elsősorban az ár alapján döntük."

Egyes elemzők szerint a technológia PC-kben való alkalmazása szükségtelen, de számos más területen hasznos lehet. "A technológia a kéziszámítógépek körében bír óriási jelentőséggel, mivel ezek az eszközök kis méretük miatt korlátozott tárolókapacitással bírnak" - mondta Rob Enderle, a Santa Clara-i Giga Information Group Inc. egyik elemzője. "Bizonyos hordozható eszközök, mint például az mp3 lejátszók végre megfelelő tárolókapacitással rendelkezhetnek majd" - tette hozzá Enderle.

Az IBM-konkurens Maxtor vezetői szerint a növekvő adatsűrűségből eredő problémákra számítani lehetett, ezért a cég az általánosan alkalmazott üveg merevlemez-tányérok helyett inkább alumíniumot használ.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások