A Transmeta előtérbe helyezi a TSMC-t az IBM-mel szemben

A Transmeta előtérbe helyezi a TSMC-t az IBM-mel szemben

2001. június 23. 18:42, Szombat
[EBNews] A Transmeta Corp. a tajvani TSMC félvezetőgyártót választotta legújabb, Crusoe TM5500 és Crusoe TM5800 processzorainak gyártójának, előtérbe helyezve a céget a Transmeta eddigi elsődleges gyártójával, az IBM-mel szemben.

A Transmeta Crusoe alacsony fogyasztású processzorai eredetileg az IBM chipgyáraiban készültek. Miután az IBM februárban leállította Crusoe-alapú notebookjának fejlesztését, a Transmeta szerződést kötött a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company félvezetőgyártó céggel (TSMC), amely Tajvan legnagyobb chipgyártója. A Crusoe processzorok így jelenleg két forrásból származhatnak: az IBM vagy a TSMC gyáraiból.

Számos szakértő úgy vélekedik, a következő generációs Crusoe chipek TSMC-általi gyártása könnyen azt jelentheti, hogy a Transmeta ezentúl a VIA Technologies chipjeit is készítő TSMC-t tekinti majd elsődleges processzorszállítójának az IBM Corp. helyett. A Transmeta egyik szóvivője az új chipekkel kapcsolatban hozott döntésről azt nyilatkozta, "Mindez több tényezőnek az együttes mérlegeléséből született. Figyelembe vettük az időzítést, a kapacitást, az árat és a földrajzi területet."

Az elemzők vélekedése szerint a Transmeta azért választotta a TSMC-t, mivel a tajvani társaság 130 nm-es technológiája jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint az IBM sajátja, ráadásul olcsóbb is annál.
"Az IBM mindig is egy minőségi chipgyártónak számított, de egyben drágának is. Az IBM 130 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiája ráadásul jelenleg nem áll készen akkora mennyiségű chip legyártására, mint amennyire a Transmeta-nak szüksége van" - mondta Brian Alger, a San Francisco-i Pacific Growth Equities piackutató cég elemzője. "Azt gondolom-e, hogy a Transmeta elhagyja az IBM-et? Nem, de szerintem a TSMC válik a cég elsődleges chipszállítójává."

Az IBM korábban befektetett a Transmetába, de a cég a napokban nagymennyiségű Transmeta részvényt adott el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban