A chipipar eddigi legnagyobb visszaesését hozta a május

A chipipar eddigi legnagyobb visszaesését hozta a május

2001. július 3. 04:24, Kedd
[SiliconStrategies] A chipipart a tavalyi év második felétől folyamatosan egyre nagyobb visszaesés hátráltatta. A legfrissebb jelentések szerint a legnagyobb mértékű keresletcsökkenés az iparban idén májusban volt.

A felhalmozódott óriási raktárkészletek, és az egyre kiterjedtebbé váló gazdasági visszaesés következtében a chipipar májusban az eddigi leggyengébb hónapját zárta 1999. szeptember óta, közölte a Semiconductor Industry Association (Félvezetőipari Szövetség) a napokban. A SIA chipeladási mutatói 7,3%-os bevételcsökkenést mutattak májusban. A chipipar összes bevétele az áprilisi 13,72 milliárdról 12,71 milliárd dollárra csökkent májusban.

A tavaly májusi 15,9 milliárd dollárral összehasonlítva az idei 12,71 milliárd 20,1%-os visszaesést mutat, közölte a SIA. Az eladások tavaly októberben érték el maximumukat 18,7 milliárd dollárral, ezután idén májusig hét hónapos, folyamatos visszaesés következett.

A kedvezőtlen eredmények ellenére a San Jose-i központú kereskedelmi szövetség továbbra is abban reménykedik, hogy az idei harmadik negyedévtől ismét növekedés veszi kezdetét a chipiparban. "A májusi eladások azt a felhalmozódott raktárkészletet mutatják, ami november óta megfigyelhető volt" - mondta George Scalise, a SIA elnöke. "Továbbra is úgy hisszük, az ipar a harmadik negyedévben helyreállítja az egyensúlyt, és a negyedik negyedévtől folyamatos javulás lesz tapasztalható."

A negyedik negyedévi fellendülést belekalkulálva a SIA úgy véli, az idén 14%-ot esik vissza a chipipar forgalma, összesen mintegy 175 milliárd dollár bevétellel. Az eladások tavaly 204 milliárd dollárt tettek ki. A SIA 2002-ben 20,5, 2003-ban pedig 25%-os éves növekedésre számít a globális chipiparban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások