Fokozódtak az aggodalmak az AMD-nél

Fokozódtak az aggodalmak az AMD-nél

2001. július 8. 13:27, Vasárnap
Az AMD napokban közzétett, várakozásokon aluli második negyedéves mutatói tovább erősítették azt az álláspontot, miszerint egyes szakértői véleményekkel ellentétben a chipipar helyzetében továbbra sem várható javulás.

"Amennyiben a közelmúltban kétségek adódtak afelől, hogy a chipipar továbbra is visszaesőben van, ezek a héten eloszlottak" - mondta Drew Peck, az SG Cowen elemzője. Az AMD második negyedéves, 17%-os visszaesésének hírét követően a társaság részvényei értéküknek közel egynegyedét elvesztették, de az általános félvezető index is visszaesett.

A figyelmeztetés, amit az AMD, a második legnagyobb processzorgyártó a napokban kiadott a visszaeső bevételekről, egy hétfőn kiadott negatív hangvételű jelentéssel együtt elmosta azt az optimizmust, ami tavasszal a chipipart övezte néhány cég vezetőjének derülátó megjegyzéseit követően. A legjelentősebb ilyen chipgyártó az AMD-rivális Intel Corp., amelynek vezetői a közelmúltban többször kifejezték optimizmusukat a kialakult mélyponti helyzet ellenére. Andy Bryant, az Intel pénzügyi igazgatója áprilisban úgy nyilatkozott, az első negyedév végén pozitív jelekkel találkozott, amelyek arra engedtek következtetni, hogy egy normálisnak mondható második negyedév, és egy viszonylag erős második félév következik majd.

A válságos helyzetben lévő chipiparban a konkurens Intel és AMD cégek az utóbbi időben kiéleződő árháborút folytattak egymással néhány százaléknyi piaci részesedés elhódításának reményében. Bár az AMD-nek az elmúlt hónapokban sikerült egy kisebb szeletet letörnie az Intel tortájából, a megszerzett 1-2% piaci részesedésért óriási bevételbeli visszaeséssel fizetett a cég.

"Átfogó árháború folyik a két társaság között" - mondta Peck. "Igaz az AMD szerzett némi piaci részesedést, de ezért komoly árat kellett fizetnie" - tette hozzá. Az AMD helyzetét tovább rontotta a flash memória üzletág visszaesése, amely a mobiltelefonok iránti kereslet csökkenésének eredménye. Az elemzők korábban 50%-os növekedést vártak az idei évre az eladott mobilkészülékek számát illetően. Mindez azonban már a múlté, a piac jelenlegi helyzetében az is kérdéses, egyáltalán el fogják-e érni az idei eladások a tavalyit.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások