Flash RAM árháborútól tartanak a Samsung riválisai

Flash RAM árháborútól tartanak a Samsung riválisai

2001. július 8. 13:39, Vasárnap
A Samsung Semiconductor hamarosan beindítja új 512 Mbites NAND flash memóriachipjeinek tömegtermelését egy olyan lépés keretében, amely az elemzők szerint "vérfürdőt" okozhat a flash memóriák piacán.

A koreai központú társaság a közelmúltban bejelentette, hogy sikeresen kifejlesztett egy olyan tárolócella-struktúrát, amelynek alkalmazásával a flash chipek tápfeszültség igénye és írási/olvasási ideje mintegy 30%-kal csökkenhet a jelenlegi technológiákhoz képest.


A technológia a Samsung képviselőinek elmondása szerint alkalmazható a jelenlegi 150 nm-es csíkszélességű gyártási eljárással, ráadásul a gyártási folyamat lépéseinek száma is csökken. A társaság elmondása szerint a technológia még az éven eljuthat a kisebb kapacitású flash memóriákba is.

Bár a Samsung nem ismertette részletesen terveit, az elemzők úgy vélik, a Samsung flash memóriaipari szemlélete jelentősen eltér a konkurenciától. A társaság a Semico Research jelentése alapján arra számít, hogy az idei 1,2 milliárd dolláros évi bevételű NAND flash chippiac évi 98%-os növekedéssel 2003-ban eléri a 4,4 milliárd dollárt. A koreai óriáscég elmondása szerint 35%-os részesedéssel bír a flash piacon.

Az elemzők szerint a Samsung azt próbálja megvalósítani a flash piacon, ami jelenleg a DRAM és LCD piacokon is történik. Miközben más gyártók csökkentik a termelést, vagy lemondanak annak növeléséről, a Samsung elárasztja a piacot saját termékeivel. Az így előálló túltermelés az árak lezuhanásához vezet, amely meggyengíti a konkurenciát, sőt egyes cégeket az iparágból való kilépésre is késztethet.

Az elemzők szerint a Samsung lépése kifejezetten rossz döntés eredménye, a koreai gyártó azonban bizonyos abban, hogy flash termékei gazdára fognak találni a digitális állókép-kamerákban, az MP3 lejátszókban, és a PDA-kban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások