Hangfalrendszer 13,8 millió forintért?

Hangfalrendszer 13,8 millió forintért?

2001. július 10. 06:59, Kedd

MARTIN-LOGAN
ODYSSEY
A számítógépek és az otthoni házimozi rendszerek térnyerésének egyik legnagyobb haszonélvezője talán a hangfalgyártó ipar volt, hiszen egy komolyabb hangfalrendszerben manapság akár öt, hat, hét hangfal is helyet kaphat, de az is tény, hogy a hangfalak nemcsak a darabszámukat tekintve mentek át nagyon komoly változásokon, hanem a minőség terén is komoly előrelépésekről számolhatunk be, és hát a mai hangfalak sok esetben a design terén is képesek még újat mutatni.

A Martin-Logan volt az egyik olyan cég, mely elsőként szakított a hangfalak esetében megszokott doboz formával, és szinte szobrászi munkát végzett el a hangkeltő berendezések designját illetően. Gayle Sanders, a Martin-Logan cég egyik alapítója és egyben elnöke elmondta, hogy a cég fejlesztői a kiváló hangminőség mellett a nyerő designra is rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek, melynek bizonyítéka a cég egyik legújabb terméke, a nem kevesebb mint 6000 dolláros (egy pár, ~1,8m Ft) áron kapható Odyssey hangfal. A Martin-Logan hangfalak különlegessége a görbe vonalvezetésű elektrosztatikus jelátalakító, mely a kiváló hangzásért és a rendkívül alacsony torzításért is felelős.


TAG MCLAREN AVANTGARDE F1
A high-end kategóriába tartozó hangfalak piacán összefuthatunk egy ismerős névvel is, a TAG McLarennel, ugyanis ez a cég nemcsak versenyautók tervezésével foglalkozik immáron több mint húsz éve, hanem a professzionális hangfalak tervezésében és gyártásában is nagy tapasztalatra tett szert. A cég vezetői büszkék arra, hogy az autóversenyzésben használt csillagászati áron kapható különböző kompozit anyagokat a hangfalak esetében is rendkívül hatékony módon tudták alkalmazni. A TAG McLaren cég egyik hangfalrendszer újdonsága Avantgarde F1 névre hallgat, és hát be kell valljuk, hogy elég érdekes formákhoz nyúltak a cég designerei, akik elmondása szerint a forma kialakításánál a kiváló hangzásminőség elérése is nagyon fontos cél volt a számukra. A rendszer ára szerintem még a gazdagabb emberkéket is elgondolkodtatja, hogy egy hangkeltő berendezés megér-e ennyi pénzt, ugyanis a három darabos szett oldalhangszóróinak darabja 15 ezer dollárba (~4,5m Ft) kerül, a centerhangfal pedig 16 ezer dollárt (~4,8m Ft) kóstál, vagyis a teljes rendszerért 46 ezer dollárt (~13,8m Ft) kell leszurkolnunk. A McLaren mérnökei szerint ezért a pénzért egy olyan rendszert kapunk, mely még csak hallomásból sem ismeri a nemkívánatos zaj, vagy torzítás jelenségét.

A MeridianAudio cég DSP8000-es hangfalszetjében két darab hangfal kapott helyet, és így 45 ezer dollárba (~13,5m Ft) kerül a rendszer, melyben a fejlesztők elmondása szerint a ma kapható legfejlettebb aktív DSP technológiákat, digitális-analóg konvertereket és egyéb nyalánkságokat alkalmaztak. Aki esetleg sokallná a 45 ezer dolláros árat, annak megsúgom, hogy a rendszer egy professzionális erősítőt is magába foglal, tehát arra már nem kell újabb összegeket fordítani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások