Kérdéseket vetettek fel az Intel/AMD növekvő szállításai

Kérdéseket vetettek fel az Intel/AMD növekvő szállításai

2001. július 20. 02:53, Péntek
[Reuters] Az elmúlt héten mindkét nagy PC processzorgyártó, az Intel és az AMD is növekvő eladásokról számolt be a második negyedévet illetően. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy ezek a processzorok hová kerülnek, mivel a PC-k eladásai csökkennek.

A két legnagyobb PC processzorokat gyártó cég, az Intel Corp. és az Advanced Micro Devices Inc. (AMD) az elmúlt héten közzétették idei második negyedéves piaci eredményüket. Bár mindkét társaság bevétele csökkent, az eladott processzorok számát illetően az AMD és az Intel egyaránt növekedésről számolhatott be. Egyes elemzők felvetették a kérdést, hogy ammennyiben a CPU eladások valóban növekedtek, hová tűntek a processzorok, a belőlök készülő számítógépekből ugyanis jóval kevesebb fogyott, mint az idei első negyedévben.

Nem zárható ki a lehetősége annak, hogy a megmaradó processzormennyiség felhalmozódott a nagy PC gyártók, vagy forgalmazóik raktáraiban. Az optimistább elemzők szerint mindennek az lehet az oka, hogy a PC gyártók az első negyedévben a tavaly karácsonyról megmaradt PC-ket adták el, és csak a második negyedévben volt szükségük új processzorok rendelésére a számítógépek építéséhez.

A második negyedévben az Intel 1 millió darabbal, vagyis 6%-kal szállított több Pentium és Celeron processzort, mint megelőzőleg. Az AMD szintén növekedésről számolt be, a társaság 7,7 milliós eladási mutatójával 5%-kal tudott több processzort eladni a második negyedévben, mint az elsőben. A bevételek visszaesését a növekvő eladások ellenére a fokozódó konkurenciaharc miatt csökkenő processzorárak okozták.

Bár a PC piac helyzete tovább romlott az első negyedév óta, vannak cégek, amelyek ilyen helyzetben is sikert sikerre halmoznak. A Dell Computer, amely az első negyedévben átvette a Compaq Computertől a világ legnagyobb PC gyártó címét, meglehetősen jól viseli a piac zord körülményeit. A Dell egyedi stratégiája lehetővé tette, hogy a társaság a gyengélkedő piacon jelentős részesedést szerezzen a konkurenciától. Mivel a Dell csak a rendelést követően szereli össze számítógépeit, a gyártó könnyen alkalmazkodik az alkatrészárak változásához. A többi nagy gyártó, mint a Compaq vagy a Hewlett-Packard előre elkészítik számítógépeiket, így egy utólagos alkatrész árcsökkenés következtében gépeik veszíthetnek piaci értékükből.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások