Csökkentek a PC eladások a második negyedévben

Csökkentek a PC eladások a második negyedévben

2001. július 22. 11:16, Vasárnap
[CNet] A hét végén közzétett jelentések szerint a globális PC piac az elmúlt negyedévben visszaesett az idei év első negyedéhez képest, de az elemzők szerint a jövőben a helyzet könnyen mégtovább romolhat.

A globális PC piac eladásai csökkentek az idei második negyedévben, mivel a kereslet egyes, olyan területeken is visszaesett, ahol az elemzők mindezt korábban nem várták, közölték a DataQuest és az IDC piackutató cégek előzetes jelentésükben. Mindkét piackutató cég egyetértett abban, hogy a számítógépek eladásai nem csak az Egyesült Államokban, de szinte a világ összes területén visszaestek, így például Japánban is, ahol mindez korábban nem volt várható.

A DataQuest mutatói szerint a PC-k eladásai globális szinten 1,9%-kal csökkentek a tavalyi év második negyedéhez képest, ami 30,4 millió darab eladott számítógépet jelent. A globális PC piac 1986 óta első alkalommal mutatott visszaesést. Az amerikai piacon 10,7 millió eladott PC-vel az eladások 6%-ot csökkentek. Az IDC szerint az USA PC piaca szintén éves szinten 8,1%-ot esett 10,5 millió eladott számítógéppel, de társaság szerint azonban ez megfelel a várakozásoknak. A nemzetközi eladások 2%-os visszaesést követően 29,8 millió eladott darabbal zártak.

"Az eredmények nem alakultak rosszabbul, mint várható volt" - mondta Loren Loverde, az IDC Worldwide PC Tracker szolgálatának vezetője. "Mindez azt mutatja, hogy a visszaesés nem lesz nagyobb mértékű, mint ami már korábban is látszott." A fogyasztói (magánfelhasználói) PC piac jelentős visszaesést mutatott az elmúlt időszakban. "Úgy gondolom, kezd láthatóvá válni, hogy a vállalati szegmens is gyengül" - mondta Todd Kort, a Gartner egyik vezető elemzője.

A globális PC piac visszaeséséért elsősorban az amerikai és európai piacok gyengélkedése a felelős, más területeken kisebb növekedés, vagy enyhe visszaesés volt tapasztalható. Loverde szerint a japán piac visszaesése jelenti a legnagyobb csalódást, legfőképp mivel váratlanul következettt be. "Japán a jelek szerint visszaesett egy kicsit. Ez meglepetés volt, mivel ez a piac a többinél igéretesebbnek látszott." Az IDC jelentése szerint a japán PC piaci visszaesés mind az otthoni, mind a vállalati felhasználók szegmensére kiterjedt.

Az elemzők optimisták a közeljövőt illetően, mindazonáltal nem zárható ki, hogy a helyzet tovább romlik. A szakértők szerint az idei év végére, vagy pedig a jövő év első negyedére várható kisebb mértékű növekedés, elsősorban a Microsoft Windows XP operációs rendszer őszi megjelenésének köszönhetően.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások